הרבה "קבלנים" ללא רישיון רוצים להתקדם בחיים ושואלים את עצמם "איך להיות קבלן רשום?" קבלת רישיון מסייעת לקבלנים בכל התחומים הקשורים לענף הבנייה והתשתיות למצות את יכולותיהם וליהנות גם מהכנסות גבוהות. תהליך קבלת הרישיון מתנהל מול משרד הבינוי והשיכון, וליתר דיוק מול גוף במשרד זה שנקרא רשם הקבלנים. חשוב לבצע את התהליך באופן מסודר, בדיוק לפי הנהלים, כדי להבטיח תשובה חיובית תוך זמן קצר ככל האפשר – וקבלת רישיון שכאמור עשויה להזניק קדימה כל עסק בתחום הבנייה.
למה בכלל כדאי לקבל רישיון קבלן?
אנשי מקצוע אשר מקבלים רישיון קבלן נהנים מ-5 יתרונות משמעותיים:
- אפשרות לבצע פרויקטים בהיקף כספי גבוה – על-פי חוק ובהתאם לתקנות רישום קבלנים לעבודות הנדסה בנאיות, קבלן ללא רישיון יכול לבצע רק עבודות שהתגמול עליהן לא עובר רף מסוים. נכון לשנת 2020 התקרה הנ”ל היא 90,471 ש”ח כשמדובר בענף ראשי (למשל בנייה או כבישים) ו-47,255 ש”ח בענפים המשניים (שיפוצים, אינסטלציה, פיתוח חצרות, עבודות אספלט, מעליות ומדרגות נעות ועוד). זוהי כמובן מגבלה משמעותית מאוד, ולכן חשוב להבין כיצד מקבלים רישיון קבלן.
- אפשרות לגשת למכרזים ציבוריים – אופציה נוספת שמרחיבה את אפשרויות הפרנסה של הקבלן.
- העסקת עובדים זרים – כידוע ענף הבנייה על תת הענפים שלו נשען במידה רבה על עובדים זרים, וכמובן שחל איסור להעסיק אותם בניגוד לחוק ולתקנות.
- כיסוי ביטוחי מלא – קבלן שאינו רשום לא יקבל סיוע מכספי הביטוח בשעת צרה חלילה. באותיות הקטנות של כל ביטוח כתוב שעל הקבלן להיות קבלן רשום וחוקי.
קבלן חוקי כלומר קבלן רשום. - תדמית חיובית – יותר ויותר לקוחות מודעים לקיומו של רישיון קבלן ולכן מבקשים לראות אותו לפני שהם בוחרים איש מקצוע לכל סוגי העבודות.
איך להיות קבלן רשום: הגשת בקשה מסודרת ומסמכים רלוונטיים
רישיון קבלן הוא למעשה רישום בפנקס הקבלנים. בהתאם השלב הראשון הוא הגשת בקשה לרשם הקבלנים. הבקשה כוללת פירוט של ההשכלה, ההכשרות והניסיון בפועל. לבקשה יש לצרף מסמכים המוכיחים כי אכן מדובר בקבלן מיומן, היקף הפרויקטים וחשבוניות עבור עבודות שביצע. ההגשה היא של תעודות, אישורים, טפסים וחוזים מקוריים או לחילופין כאלה שהם נאמנים במקור עם חתימה של עו”ד.
חשוב לפרט ככל האפשר ובמיוחד את הניסיון. תנאי בסיסי לקבלת רישיון קבלן הוא מספר שנות עבודה מינימלי. בענף השיפוצים למשל נדרשות 5 שנות ניסיון, ובענפים אחרים היקף הניסיון הדרוש הוא בהתאם להשכלה. בוגרי בתי ספר להנדסאים וטכנאים לדוגמה מתבקשים להציג 4 שנות עבודה רלוונטית (במהלך 8 השנים האחרונות).
עוד כדאי לדעת שבחלק מהמקרים קבלנים המבקשים לקבל רישיון נדרשים לעבור מבחן בקיאות מקיף. המבחן כולל שאלות מקצועיות, ובטיחות בעבודה ועוד.
שימו לב: הוצאת רישיון קבלן יכול להיות תהליך בירוקרטי מתיש אם עושים אותו בצורה עצמאית. אנו ב"מכלל" מספקים את המעטפת המלאה ומטפלים ברישום שלכם כקבלנים מול רשם הקבלנים עבורכם, מבלי שתצטרכו לצאת מהבית, במהירות ובמחיר הכי משתלם בישראל.
התייצבות בפני ועדה מקצועית
רשם הקבלנים אשר בוחן את הבקשות לרישום בפנקס באמצעות הועדה המייעצת, אשר יכולה לזמן את מגיש הבקשה לוועדה מקצועית, על-מנת שזו תתרשם באופן ישיר מיכולותיו.
כמו כן חשוב לציין שישנן מספר עילות לפסילת בקשה של קבלן, כגון פשיטת רגל, או עבר פלילי.
סיווג קבלנים רושמים: מהו הסיווג שתקבלו?
לאחר שמבינים כיצד מקבלים רישיון קבלן, כדאי לדעת גם שלכל קבלן רשום ישנו סיווג. הסיווג ההתחלתי הוא 1 (פרט לענף השיפוצים שבו יש גם סיווג ק’). הסיווג המקסימלי שאליו ניתן להגיע הוא 5. ככל שהסיווג גבוה יותר, כך הסכום המקסימלי של העבודות שניתן לבצע עולה. על-מנת להעלות את הסיווג, יש להציג הוכחות לגבי ביצוע עבודות בהיקף כספי משמעותי (בהתאם לסיווג הקיים).
מעוניין לשמוע עוד על התהליך? צור קשר עכשיו עם נציגי מכלל הכשרה מקצועית בטלפון או השאר פרטים בטופס מטה או בעמוד צור קשר.