קבלנים רשומים – כלומר קבלנים הנכללים בפנקס הקבלנים של משרד הבינוי והשיכון – הם אנשי מקצוע שאפשר לסמוך על כך שיש להם ניסיון וידע מקצועי עשיר. בנוסף ההופעה בפנקס הוא אינדיקציה טובה להתנהלות אמינה והקפדה על כלל ההתחייבויות. בהתאם כשמחפשים קבלן לצורך עבודה הנדסית מסוגים שונים, כדאי לאתר קבלן רשום באמצעות הפנקס – על-פי ההנחיות המפורטות בהמשך העמוד.
למה אפשר לסמוך על קבלן רשום?
במשרד הבינוי והשיכון פועל גוף שנקרא רשם הקבלנים, והוא אחראי על ניהול הפנקס הנ"ל. כל בקשה שמוגשת לרשם נבחנת בקפידה, ובפרט נלקחים בחשבון גם ההכשרות של אנשי מקצוע המעוניינים להיכלל בפנקס וגם הניסיון הרלוונטי.
לדוגמה, בענף השיפוצים נדרשות 5 שנות ניסיון ובנוסף כל קבלן נדרש לעבור מבחן הבודק את רמת הידע המקצועי שלו ואת מידת השליטה בתקנות הנוגעות לבטיחות וגיהות (מבחן לא פשוט שמחייב הכנה מקצועית על-מנת לצלוח אותו). זה המצב גם בענף שנקרא מתקני תברואה אליו נרשמים קבלנים בתחומי האינסטלציה ומערכות כיבוי האש – ומפני שהשאלות עוסקות בשני התחומים הנ"ל, המבחן מהווה אתגר מורכב אפילו יותר.
בענף הבנייה היקף הניסיון נקבע בהתאם להכשרה. בוגרי בתי ספר להנדסאים וטכנאים למשל יכולים להירשם לפנקס הקבלנים לאחר שצברו 4 שנות ניסיון בפועל (במהלך 8 השנים שקדמו להגשת הבקשה).
חשוב לציין כי כשמבצעים איתור קבלן רשום אפשר לדעת לא "רק" שהוא מנוסה ובעל בקיאות מקצועית, אלא גם שלא הוגשו נגדו תלונות משמעותיות ע"י לקוחות – תלונות מהותיות הנבדקות ומתגלות כנכונות מובילות להשהיית הרישום והרישיון.
איך מתבצע איתור קבלן רשום?
ניתן לאתר קבלנים שעונים על הדרישות המחמירות באמצעות האתר של משרד הבינוי והשיכון. בתוך האתר ישנו אזור שנקרא "פנקס הקבלנים", והוא כולל בין השאר גם את הרשימה העדכנית של אנשי המקצוע הרשומים בכל ענף וענף.
ישנן שתי דרכים לבצע איתור קבלן רשום בפנקס: דרך אחת היא לחפש איש מקצוע ספציפי, על סמך השם או על סמך מספר הרישיון שלו. אם קבלן מסוים מנסה לשכנע אתכם לשכור את שירותיו, מן הסתם הוא יספק לכם גם את מספר הקבלן שלו ו/או את השם המלא (והכתיב המדויק שלו) – וכך תוכלו לבחון אם הוא אכן נכלל בפנקס של משרד השיכון.
דרך שנייה היא לאתר את כל אנשי המקצוע בענף מסוים. ניתן למקד את החיפוש לפי ישובים ספציפיים, ועוד פילוח אפשרי הוא על סמך הסיווג של הקבלנים (לכל קבלן יש סיווג שמעיד על היקף הניסיון והעבודות שכבר ביצע, ובהתאם נקבעת תקרת ההיקף הכספי של העבודות שהוא מורשה לבצע).
עוד דרך לאתר קבלנים רשומים היא באמצעות מאגר הקבלנים שלנו הרשומים שלנו, אשר סיימו את הקורס והוסמכו בהצלחה.
למאגר הקבלנים הרשומים של מכלל ליחצו כאן
למה כדאי לקבלנים להירשם בפנקס של משרד השיכון?
קבלן שלא מופיע בפנקס מורשה לקחת עבודות בהיקף של כמה עשרות אלפי שקלים בלבד (כשמדובר על ענף הנחשב "ראשי", התקרה היא כ-90,000 ש"ח, ואילו בענפים המשניים התקרה היא בסך הכל כ-47,000 ש"ח). אחרי הרישום התקרה היא כבר בסדר גודל של מיליוני שקלים.
בנוסף, רק הקבלנים הרשומים מורשים להשתתף במכרזים ממשלתיים. למעשה, גם אצל הלקוחות הפרטיים ישנה מגמה מובהקת של העדפת קבלנים כאלה – בזכות האפשרות לבצע איתור קבלן רשום בקלות ובמהירות. המסקנה המתבקשת: רק איש מקצוע שמופיע בפנקס הקבלנים יכול למצות את היכולות ואת הפוטנציאל שלו ולזכות בהכנסות גבוהות באמת.
אולי יעניין אתכם גם
רוצים לדעת עוד? השאירו פרטים, ונחזור אליכם בהקדם.