תחום עבודות הבנייה – שיפוצים דרך דריכת בטון, מעליות ומדרגות נעות ואינסטלציה וכלה בעבודות עפר וחציבה וביצוע קווי מים וביוב – מפוקח ע”י משרד הבינוי והשיכון. אחד הכלים המרכזיים לפיקוח החיוני הוא פנקס הקבלנים. בפנקס זה מפורטים שמות הקבלנים והחברות שנבדקו ע”י אנשי המקצוע של משרד השיכון, ובראשם רשם הקבלנים, ונמצאו כבעלי ידע וניסיון מתאימים לביצוע פרויקטים שונים.
מומלץ בחום לכל מי שמחפש קבלן בתחום הבנייה, לכל סוגי העבודה, לבדוק ראשית אם הוא רשום בפנקס הנ”ל. חשוב להדגיש כי רישום בפנקס הקבלנים מעיד לא “רק” על יכולות מקצועיות ו-ותק, אלא גם על התנהלות בהתאם לכל הכללים והתקנות – במידה וקיימת תלונה נגד קבלן רשום, והיא מתגלה כמוצדקת, רשם הקבלנים רשאי למחוק את הקבלן מהפנקס.
איפה מתבצעת בדיקת קבלן רשום?
בדיקת קבלן רשום ניתן לבצע באתר של משרד הבינוי והשיכון. כשנכנסים לאתר של המשרד מופיעה רשימת נושאים, ואחד מהם הוא “רשם הקבלנים”. כניסה לחלק זה באתר פותחת רשימה של קישורים חשובים, ואחד מהם הוא “פנקס הקבלנים”.
הקבלנים הרשומים בכל ענף מסווגים בהתאם ליכולות המקצועיות ולפרויקטים שכבר השלימו. על-פי הסיווג של כל קבלן נקבע גם היקף העבודות המקסימלי שהוא מורשה לקחת על עצמו.
רשם הקבלנים הוא זה שבוחן את הבקשות לרישום בפנקס (פירוט בהמשך העמוד), משנה את הסיווג המקצועי אם הנסיבות מצדיקות זאת וכמו כן הוא מוסמך גם לבטל רישום של קבלן אם הפר תקנות מסוימות.
חיפוש לפי קבלן ספציפי
ניתן לחפש בפנקס הקבלנים איש מקצוע ספציפי. בדיקת קבלן רשום בדרך זו אפשרית לפי שם איש המקצוע, מספר תעודת הזהות שלו (או מספר הח”פ של החברה) וגם על פי מספר קבלן בפנקס.
חיפוש לפי שם הוא כמובן הפשוט ביותר. אם אינך בטוח כיצד מאייתים את שם הקבלן, או את שמה של החברה, כדאי לא להסס ופשוט לבקש את מספר תעודת הזהות / הח”פ / הקבלן. איש מקצוע רציני מן הסתם ישמח לשתף פעולה כדי להוכיח כי הוא אכן רשום בפנקס – רישום שכאמור מעיד על ניסיון, מקצועיות ואמינות.
חיפוש לפי ענף + סיווג / ישוב
דרך נוספת לבצע בדיקת קבלן רשום היא לחפש את כל הקבלנים והחברות הרשומים בפנקס בענף מסוים.
בהקשר זה כדאי לדעת שישנם כ-30 ענפים שונים בפנקס. ביניהם: שיפוצים, אינסטלציה, פיתוח חצרות, חשמלאות ותקשורת, הרחבת מבנים, עבודות אבן, בטונים ובניית שלדים, עבודות עפר וחציבה, גשרים, קווי חשמל ועוד.
מי שרוצה למקד את החיפוש יכול לבחור גם סיווג. כל קבלן רשום תחת סיווג מסוים בהתאם להיקף הכספי של הפרויקטים שכבר השלים בהצלחה. הסיווג ההתחלתי הוא 1, וניתן להגיע עד לסיווג 5. בענף השיפוצים ישנו גם סיווג ק’, שהוא הבסיסי ביותר.
דרך נוספת למקד חיפוש אחרי קבלן רשום בפנקס היא לציין את העיר בה יבוצעו העבודות עבורן אתה מחפש איש מקצוע. באופן טבעי לא בכל ישוב ישנם קבלנים רשומים בכל ענף. במקרים אלה כדאי לחפש בעיר הגדולה הסמוכה – כך למשל במקום לחפש קבלן בענף “איטום מבנים” בדימונה אפשר לחפש בבאר שבע, ואילו חיפוש בחיפה במקום בקרית מוצקין, כך ניתן להגדיל את מספר הספקים הפוטנציאליים.
איזה מידע אפשר לקבל על כל קבלן רשום?
ליד כל קבלן או חברה יופיעו מספר הזיהוי או החברה, מספר הקבלן, הכתובת, מספר הטלפון ועוד פריט מידע חשוב עבור בדיקת קבלן רשום: תאריך הרישום בפנקס. תאריך זה הוא אינדיקציה טובה מאוד להיקף הניסיון של כל איש מקצוע. בנוסף, לחיצה על סימן הפלוס האדום שליד השם פותחת שדות נוספים ובהם ענפים נוספים שבהם רשום הקבלן (אם הוא רשום בעוד ענפים, כמובן) וההיקף הכספי המקסימלי של פרויקטים שהוא מורשה לקחת על עצמו.
רוצים לדעת עוד? השאירו פרטים, ונחזור אליכם בהקדם.