המדריך לרישום בפנקס הקבלנים

  • שונה לאחרונה:מאי 8, 2024
  • זמן קריאה:זמן קריאה 2 דקות

בשנת 1969 החליטה ממשלת ישראל להסדיר את תחום הבנייה והעבודות ההנדסיות השונות – באמצעות חוק רישום קבלנים. בהתאם לחוק חשוב זה, מונה במשרד השיכון גורם מקצועי לרישום קבלנים שעומדים בקריטריונים רלוונטיים, ובהתאם אפשר להפקיד בידיהם בלי חשש פרויקטים שונים. הרישום מתבצע בפנקס הקבלנים, ומומלץ לכל אנשי המקצוע שעדיין לא נכללים בו להבין כיצד מתבצע התהליך – ולבצע אותו בהקדם.

חשוב להדגיש: על-פי החוק הנ”ל, קבלנים שלא רשומים בפנקס לא מורשים לקחת על עצמם עבודות בהיקף כספי של יותר מ-47,000 ש”ח או 90,000 ש”ח, בהתאם לסוג העבודה. כך למשל בענף השיפוצים התקרה היא הנמוכה יותר, 47,000 ש”ח, ולמעשה במרבית ענפי הפעילות בתחום ההנדסה והבנייה זהו הסכום המקסימלי. רק בענפים שמוגדרים כראשיים – בנייה, כבישים תשתית ופיתוח, גשרים ונמלים – הרף המותר הוא הגבוה יותר, וגם הוא כמובן מהווה מגבלה של ממש.

מי מורשה להירשם בפנקס הקבלנים?

התנאים העיקריים לרישום בפנקס הקבלנים הם הכשרה מתאימה וניסיון נרחב מספיק.

לענפים המוגדרים ראשיים, רשאים להירשם מהנדסים ואדריכלים עם ניסיון של לפחות שנתיים בעבודה בפועל (במהלך 5 השנים האחרונות), הנדסאים וטכנאים בעלי ניסיון של 4 שנות עבודה או יותר (במהלך 8 השנים האחרונות), מנהלי עבודה עם ניסיון של 6 שנים (בתוך 12 השנים האחרונות) ובתנאים מסוימים גם קבלנים עם ניסיון של 5 שנות עבודה במהלך השנים האחרונות.

בענפים אחרים התנאים משתנים בהתאם לאופי הפעילות. קבלני שיפוצים, לדוגמה, נדרשים להציג הוכחות לחמש שנות ניסיון וכן לעבור בחינה ייעודית וכך להוכיח שליטה גם ברזי המקצוע וגם בכל הנוגע לבטיחות וגהות בעבודה.

אגרות

הכשרה אונליין לקבלני אינסטלציה וכיבוי אש

הגשת בקשה לרישום בפנקס הקבלנים יש לשלם אגרה בסך 543 ש”ח. הסכום מעודכן ל-2020. קבלן שמבקש להירשם ליותר מענף אחד יידרש לשלם אגרה עבור כל ענף וענף (רשימת הענפים מופיעה בתחתית עמוד זה).

לאחר שהבקשה מאושרת, יש לשלם אגרה עבור הרישום עצמו ועבור רישיון קבלן. הסכום הוא 3,780 ש”ח עבור רישום בענף ראשי, ו-1,789 ש”ח כשהרישום הוא בענף המוגדר כמשני. רישום בענף נוסף כרוך באגרה נוספת, אבל התשלום הוא 50% מהסכומים הנ”ל. אגרות אלה מוכרות כהוצאה ע”י רשויות המס.

באילו מקרים לא ניתן להירשם בפנקס הקבלנים?

פושטי רגל, למעט מקרים של הליך פירוק מרצון, לא רשאים להירשם בפנקס הקבלנים. גם מי שהורשעו בעבירה רלוונטית לעבודה כקבלן לא יכולים להגיש בקשה – אלא רק לאחר שחלפו 3 שנים ממועד ריצוי העונש בגין אותה עבירה. ישנן גם תקנות לגבי תאגידים ומנהלים בתאגידים שהורשעו בביצוע עבירות שונות, ועוד חשוב להדגיש שגם לאחר שהקבלן כבר נכלל בפנקס, רשם הקבלנים רשאי להשעות את הרישום – אם התנהלות איש המקצוע אל עומדת בסטנדרטים המצופים ממנו.

הענפים בהם ניתן להופיע בפנקס הקבלנים

ענפים ראשיים: בנייה; כבישים תשתית ופיתוח; גשרים; נמלים.

ענפים משניים: פיתוח חצרות (שבילים, מדרגות, גידור ומקומות חניה); כלונסאות, מיקרופייל וקירות סלארי; בטונים, בנית שלדים; שיפוצים; עבודות אבן ביבש או ברטוב על קירות מבנים קיימים; דריכת בטון באתר; איטום מבנים; קונסטרוקציות פלדה לעומס אדם ולגשרי צנרת; חשמלאות ותקשורת במבנים; מתקני מיזוג אויר וקירור; מתקני הסקה; מעליות ומדרגות נעות; מתקני תברואה (אינסטלציה ומערכות כיבוי אש); מתקני אנרגיה סולרית ותאים פוטו וולטאים; בריכות מים; עבודות עפר וחציבה; עבודות אספלט; מסועות בטון; הנחת קווי תקשורת; ביצוע קווי מים, ביוב וניקוז ; קווי חשמל (צנרת וכבלים) ומערכות תאורת כבישים ורחובות; התקנת רמזורים; קונסטרוקציות פלדה לגשרים לעומסי תחבורה; מערכות אלקטרומכניות בתחנות שאיבה (בלא המבנה).

אולי תאהבו גם:

רוצים לדעת עוד? השאירו פרטים, ונחזור אליכם בהקדם.