איך להפוך לקבלן רשום? כל המידע שאתם צריכים לדעת

קבלן שיפוצים רשום

האפשרויות העומדות בפני קבלנים רשומים – כלומר אנשי המקצוע שנכללים בפנקס הקבלנים שמנהל משרד הבינוי והשיכון – נרחבות בהרבה מאלה של קבלנים שאינם רשומים בפנקס. בין השאר הם רשאים להגיש הצעות למכרזים ממשלתיים שעשויים להתגלות כמשתלמים במיוחד וגם לספק הכנסה קבועה ארוכת טווח, לבצע פרויקטים בהיקף כספי של מיליוני שקלים (לעומת כמה עשרות אלפים בלבד אצל הקבלנים הלא רשומים), וגם להעסיק ישירות עובדים זרים.

לנוכח היתרונות כבדי המשקל הנ"ל, והרגולציה בענפי הבנייה השונים שהופכת ליותר ויותר משמעותית, לרבות אכיפה לא מתפשרת, אין פלא שקבלנים רבים מתעניינים לגבי תהליך הרישום. אז איך הופכים להיות קבלן רשום? אלה כל הפרטים שחשוב לדעת.

אופן הגשת הבקשה לרשם הקבלנים

מי שממונה על רישום קבלנים בפנקס של משרד הבינוי והשיכון הוא רשם הקבלנים. בהתאם, זוהי הכתובת להגשת בקשות לרישום, כשלכל בקשה יש לצרף מסמכים המעידים על ההכשרות הרלוונטיות ועל הניסיון. חשוב להדגיש כי הטופס שבו מפורטים הפרויקטים שביצע הקבלן שמבקש להירשם בפנקס מוגש בתור תצהיר מחייב. התצהיר נחתם בפני עורך דין, ולכן חובה להקפיד בו על דיוק מוחלט. כמו כן יש לשלם אגרה עבור הבקשה. גובה האגרה, נכון ל-2021, הוא 543 ש"ח עבור כל ענף שבו רוצים להירשם.

הכשרות וניסיון

הקריטריון הראשון שבוחן רשם הקבלנים על-מנת להחליט אם לאשר בקשה או לדחות אותה הוא הידע והוותק של איש המקצוע.

הקריטריונים המדויקים משתנים מענף לענף. כך למשל בענף הבנייה נדרשות שתי שנות ניסיון ממי שבהכשרתם הם מהנדסים או אדריכלים, ארבע שנות ניסיון מבוגרי בתי ספר לטכנאים והנדסאים ו-6 שנות ניסיון כשמגיש הבקשה הוא מנהל עבודה. בענפים אחרים – למשל איטום, שיפוצים, עבודות עפר, התקנת מעליות, אינסטלציה ומערכות כיבוי אש, פיתוח חצרות ועוד – הניסיון המינימלי הוא 5 שנים.

מבחני הסמכה

בחלק מהענפים , רשם הקבלנים עורך מבחנים לכל מי שמגיש בקשה, וכך הוא בוחן את רמת הידע של כל איש מקצוע. המבחנים עוסקים גם בסוגיות מקצועיות וגם בנושאי בטיחות וגהות וכן היכרות עם החוקים והתקנות הנוגעים לעבודתו של הקבלן.

כדאי לדעת שמדובר במבחנים מאתגרים, וגם קבלנים ותיקים עלולים להיכשל בהם, בעיקר עקב הפרק בנושא: בטיחות והגהות שבו חובה לענות נכון על לפחות 80% מהשאלות (לעומת 65% בפרק המקצועי).

על-מנת לשפר את סיכויי ההצלחה במבחן מומלץ לעבור קורס הכנה ובפרט כזה שמוכר ע"י רשם הקבלנים. קורס מוכר מקנה הקלות בבחינה – ובעיקר צמצום משמעותי של מספר השאלות (מ-100 ל-50). בקרב מי שלא למדו בקורס הכנה רק 15% עוברים את הבחינה, ולעומת זאת 9 מכל 10 בוגרים הקורס המוכר צולחים את המבחן בדרך לרישום ה- כאמור מתגמל מאוד.

סיווג

לכל קבלן רישום יש גם סיווג. ככל שהסיווג גבוה יותר, כך ההיקף המקסימלי של הפרויקטים שהקבלן מורשה לבצע גבוה יותר. הסיווג ההתחלתי הוא 1 (פרט לענף השיפוצים שבו יש גם סיווג ק', שהוא הבסיסי ביותר. הסכום המקסימלי של העבודות שניתן לבצע תחת סיווג זה הוא 364,000 ש"ח. קבלן שיפוצים לא רשום אגב מורשה לבצע פרויקטים בהיקף של כ-47,000 ש"ח בלבד).

העלאת הסיווג אפשרית לאחר שנה בסיווג הקיים, ועל בסיס השלמת פרויקטים בקנה מידה משמעותי ביחס לתקרה המותרת בסיווג הקיים.

 

אולי יענין אותך גם:

לפרטים נוספים או ייעוץ אישי
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

לקריאת מאמרים נוספים:

איך להיות קבלן משנה בענף
בלוג

איך להיות קבלן בענף משנה?

קבלן בענף משנה הוא בעל מקצוע או חברה המספקים שירותים ספציפיים בפרויקטי בנייה, כחלק מפרויקטים גדולים המנוהלים על ידי קבלנים ראשיים. תפקידו של קבלן המשנה כולל אחריות על תחום או תחומים מסוימים בפרויקט, בהתאם להתמחותו ולניסיון שצבר.

להמשך קריאה >