איטום הוא פרויקט מורכב ולא זול. בנוסף יש לו השפעה רבה על חיי היומיום בנכס, ולכן לקראת כל הזמנת קבלן איטום עשוי להיווצר מתח – שמא השירות לא יספק את התמורה המובטחת. על-מנת למנוע לחץ מיותר, ולדעת בוודאות שהעבודה תתנהל באופן המיטבי, כדאי לחתום על חוזה עם קבלן האיטום – חוזה מפורט ומחייב. בעמוד זה תמצאו רשימה של כל הסעיפים החשובים בהסכם העבודה מול קבלן האיטום.
לו"ז מחייב
סעיף מרכזי אחד בכל הסכם עבודה עם קבלן איטום הוא לוח הזמנים של הפרויקט. חשוב לקבוע מועד מוסכם לסיום האיטום, כשרק נסיבות הקשורות אליכם או מצבים שבהם אין שום דרך לבצע את העבודה (למשל הכרזת מצב חירום באזור שבו אתם גרים כתוצאה ממתיחות ביטחונית) מאפשרים את דחיית הדדליין. כמו כן כדאי לכלול בהסכם העבודה סעיף שבו קבלן האיטום מתחייב לפצות אתכם, בסכום שגם הוא מופיע בחוזה, על כל יום של איחור בהשלמת הפרויקט.
מה כולל התשלום ומהו גובה המקדמה
הסכם עבודה עם קבלן איטום כולל באופן טבעי גם את ההתחייבות שלכם כלפיו: הסכום שישולם לאיש המקצוע ופריסת התשלומים. בדרך כלל נהוג לשלם מקדמה מסוימת עוד לפני התחלת העבודות, וזאת על-מנת שהקבלן יוכל לרכוש את החומרים שישמשו לאיטום, ובהמשך יועברו עוד חלקים מהתשלום הכולל בהתאם להתקדמות העבודות. אם למשל מדובר על איטום בית שלם, חלק אחד של התשלום יועבר אחרי השלמת העבודה במרתף, לאחר מכן בגמר איטום השירותים, איטום הגג, המרפסות ולאחר בדיקת הצפה. חשוב לציין במפורש בחוזה כי התשלום כולל מע"מ וכי הוא כולל את החומרים (כלומר הקבלן הוא זה שאחראי לרכוש את חומרי האיטום, והתשלום הוא מתוך הסכום הכולל שהוא צפוי לקבל).
סילוק פסולת
עוד סעיף שכדאי לכלול מטיל את האחריות על סילוק הפסולת שנוצרת במהלך העבודות. רצוי לכתוב במפורש שהפסולת תועבר אך ורק לאתר מורשה – גם מתוך אחריות סביבתית, וגם על-מנת שלא להיתבע אם איש המקצוע יחליט להשליך את הפסולת ברשות הרבים.
אחריות
על-מנת לזכות במקסימום שקט נפשי, חובה כמובן לדרוש גם אחריות על האיטום. משך האחריות שמעניק כל קבלן איטום משתנה בהתאם לחומר שבו השתמש – כשעבור יריעות ביטומניות למשל תקופת האחריות ארוכה יותר בהשוואה לזו הניתנת על זיפות גגות. קרוב לוודאי שההסכם יפרט גם את המצבים שבהם האחריות לא תקפה – למשל כשאיש מקצוע אחר מתנהל ברשלנות על גג שעבר איטום ביריעות ביטומניות.
כמו כן חשוב לציין בחוזה כי האחריות על טיב העבודה היא של קבלן האיטום בלבד, ולא של עובדים מטעמו, קבלני משנה שכר או כל גורם אחר.
ביטוחים
על-מנת לכסות את עצמכם מפני תביעה מכל סוג שהוא, חשוב לוודא שלקבלן האיטום ישנו ביטוח מקיף, בתוקף כמובן – ביטוח שמכסה נזקים כלפי צד ג', כלפי רכוש, כלפי נזק לעובדים ובעצם כלפי כל אדם. מומלץ לדרוש בחוזה כי הקבלן יציג בפניכם את הביטוחים הנ"ל.
עוד המלצה היא לבחור קבלן איטום רשוי, כלומר איש מקצוע שנכלל בפנקס הקבלנים של משרד הבינוי והשיכון. הופעה ברשימה זו מעידה הן על מקצועיות, הן על ניסיון והן על התנהלות אחראית ורצינית מול הלקוחות, ותורמת רבות לשקט הנפשי של כל מי שזקוק לאיטום.
אולי יעניין אותך גם: