התנהלות בזמן משבר לבעלי עסקים

בתקופה האחרונה פוקד את העולם אירוע אשר לא נראה כדוגמתו במשך עשרות שנים שמקורו בהתפשטות נגיף הקורונה במדינות רבות ברחבי העולם, ביניהן ישראל. משבר זה, ומגבלות הפעילות בניסיון למנוע את התפשטות הנגיף, מציבים בפנינו המון אתגרים, הבאים לידי ביטוי בירידת הפעילות העסקית. בזמן האחרון מבצעת הממשלה פעולות שונות במטרה להתמודד עם ההשלכות הכלכליות של משבר הקורונה, וביניהן מענקים, הלוואות מסובסדות, הנחות במיסים, ועוד. התקופה מאופיינת באי ודאות, המשך התפשטות הנגיף ומידת עוצמתו, וכן לגבי אופן היציאה מהמשבר.

volodymyr-hryshchenko-XLNo-18vqDg-unsplash

ברמה היומית ובהתנהלות השוטפת, הסיכונים העיקריים הינם אובדן הכנסות וכן בעיה במעקב אחר ההוצאות. התנהלות נכונה ומענה מהיר לאירוע יכולים למנוע מצבים בהם העסק יכול להיגרר לבעיית תזרים ואף לחדלות פירעון. ישנם מספר שלבים בהם מומלץ לנקוט בעת תחילתו של משבר:

בשלב הראשון, על העסק לבצע הערכת מצב ראשונית כדי להבין מה השפעת המשבר באופן ישיר ועקיף. מה עושים בפועל? בדקו מהם ההוצאות הקבועות והמשתנות בעסק והאם ניתן לצמצמן לדוגמא ע"י הוצאת עובדים קבועים לחל"ת (המדינה האריכה את תשלומי החל"ת לעובדים עד יוני 2021). דחיית תשלומים (ארנונה, מוסדות, החזרי הלוואה וכד') אלו המקומות שהמדינה כן מאפשרת גמישות כתוצאה מהמשבר. שימו לב הערכה לא נכונה עלולה להיות הרסנית, כך למשל המשך רכישת מלאי בצורה שוטפת ולא מבוקרת, עלולה להוביל לתזרים מזומנים שלילי מהר מהצפוי, על כן, בצעו באופן תדיר, בדיקה יסודית שוטפת של כמויות המלאי הנדרשות ופעלו לרכישתן בהתאם לצורך.

בשלב השני, על העסק להיערך לירידה בהכנסות כתוצאה מביטולים/הקפאת פרויקטים וכן קושי במציאת פרויקטים חדשים. תוצר ישיר מכך הוא הקושי בשמירת רמת הכנסות יציבה וקבועה.

על העסק לבחון איך לשמר את הקיים וכן למצוא מקורות הכנסה חדשים. נסו להשתמש בפעולות גביה אינטנסיביות כגון תקשורת שוטפת עם הלקוחות ובמידת הצורך שימוש במשלוח מכתבי התראה מעו"ד. כמו כן, נסו ליצור מקורות הכנסה חדשים ללא הוצאת מזומנים ע"י שימוש בפלטפורמות שיווק חינמיות דוגמת קבוצות בפייסבוק, אתרי אינטרנט לפרסום חינמי ועסקאות חליפין תמורתן תקבלו פרסומים שונים,
ושיתופי פעולה שונים.

בשלב השלישי, על העסק לקיים שיחות מול הגורמים המעורבים בהתנהלות השוטפת כגון:
לקוחות, ספקים, בנקים, רואה חשבון, עורכי דין ויועצים למיניהם. במצבי משבר, תקשורת היא המפתח הישיר לתפקוד יעיל בזמן אמת. תקשורת עם הגורמים לעיל יוכלו להעניק פרספקטיבה נוספת כל אחד בתחומו לגבי אופן ההתמודדות עם המשבר כגון פריסת תשלומים מלקוחות, דחיית תשלומים לספקים, בניית תזרים מזומנים חזוי למשבר, ליווי בנקאי הדוק לצורך יצירת אמון הדדי בין הצדדים ובניית אסטרטגיית יציאה מהמשבר.

לסיכום, חשוב להבין כמה שיותר מוקדם את תמונת המצב המדויקת ולהכין פעולות שיצמצמו עד כמה שאפשר את הנזק. בעזרת השלבים הנ"ל, תוכלו להיערך נכון יותר לקראת המשבר, ובתקווה גם לצלוח אותו בצורה מיטבית ואף לצאת ממנו מחוזקים.

כותבי המאמר, רו"ח, דניאל סלי וויק נחום, נותנים שירותי ייעוץ וחשבונאות לחברות ועסקים בתחומים שונים ואף מתמחים במתן מענה של המשכיות עסקית ואסטרטגיית התאוששות.

אין לראות באמור כדי להוות תחליף לייעוץ ספציפי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל עסק בפני עצמו ואין לראות באמור התחייבות להשיג תשואה כלשהי.

לפרטים נוספים או ייעוץ אישי
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

לקריאת מאמרים נוספים:

איך להיות קבלן משנה בענף
בלוג

איך להיות קבלן בענף משנה?

קבלן בענף משנה הוא בעל מקצוע או חברה המספקים שירותים ספציפיים בפרויקטי בנייה, כחלק מפרויקטים גדולים המנוהלים על ידי קבלנים ראשיים. תפקידו של קבלן המשנה כולל אחריות על תחום או תחומים מסוימים בפרויקט, בהתאם להתמחותו ולניסיון שצבר.

להמשך קריאה >