מהו "חוק הקבלנים"?
חוק הקבלנים – או בשמו המלא, חוק רישום קבלנים לעבודות הנדסה בנאיות – נכנס לתוקף בשנת 1969 במטרה לעשות סדר בתחום שהיה קודם לכן פרוץ לגמרי. ב-50 השנים שחלפו מאז, הוא כמובן התעדכן ונוספו לו תקנות חשובות. מומלץ בחום לכל קבלן להכיר את הסעיפים העיקריים בחוק, ובפרט את אלה הנוגעים לרישום בפנקס הקבלנים – רישום שמהווה בסיס לפעילות עסקית מוצלחת באמת.
מה קובע חוק הקבלנים לגבי רישום בפנקס הקבלנים?
סעיף 3 א’ בחוק רישום קבלנים מסמיך את שר השיכון למנות רשם שתפקידו הוא ניהול פנקס הקבלנים. הפנקס מהווה רישום מסודר של כל הקבלנים המוסמכים בארץ, בהתאם לענפים שבהם הם עוסקים. לכל קבלן הרשום בפנקס של משרד השיכון יש גם סיווג, מ-1 עד 5, ולפיו נקבע ההיקף המקסימלי של הפרויקטים אותם הוא רשאי לבצע.
בהקשר זה כדאי לדעת שקבלנים בענפים המוגדרים כראשיים לא יכולים לבצע עבודה בסכום של יותר מ-90,000 ש”ח בלי להיות רשומים בפנקס. בענפי משנה הרף נמוך אף יותר, 47,000 ש”ח בלבד (הסכומים מתעדכנים בהתאם למדד תשומות הבנייה, אבל זהו סדר הגודל – ומכאן ברור מדוע כדאי לקבלנים להירשם בפנקס).
למידע ובירורים על רישום קבלנים, השאירו פרטים, ונחזור אליכם בהקדם.
הסעיפים בחוק לגבי הזכאות לרישום
סעיף 4 של חוק הקבלנים מפרט את התנאים לרישום. כך למשל מהנדסים ואדריכלים אשר רשומים בפנקס המהנדסים והאדריכלים יכולים להירשם גם בפנקס הקבלנים, וזאת אם ביצעו עבודות בנייה הנדסיות במשך לפחות שנתיים מתוך ה-5 האחרונות.
בוגרי בתי ספר לטכנאים או הנדסאים נדרשים להציג ניסיון של 4 שנים במהלך ה-8 האחרונות. מנהלי עבודה בפרויקטים של בנייה הנדסית זקוקים ל-6 שנות ניסיון מתוך 12 השנים שקודמות למועד הגשת הבקשה. באופן עקרוני בכל ענף וענף משנה הדרישות עשויות להיות שונות, ולדוגמה בענף 131, שיפוצים, התנאי הוא 5 שנים של ניסיון מעשי.
באילו מקרים חוק רישום קבלנים מונע הופעה בפנקס של משרד השיכון?
חוק הקבלנים כולל גם סעיף שמפרט את המקרים שבהם אין זכאות לרישום גם אם אותו איש מקצוע הוא בעל הכשרה מתאימה וניסיון מספיק. זהו סעיף 8 בחוק הנ”ל, ובין השאר הוא קובע שפושטי רגל (פרט למקרים של פירוק מרצון) לא יכולים להיות קבלנים רשומים. גם קבלנים שהורשעו בעבירות מסוימות (המפורטות בתקנות רישום קבלנים) לא יכולים להירשם – כל עוד לא חלפו 3 שנים ממועד ריצוי העונש בגין העבירה.
האפשרויות השונות של קבלנים בהתאם לענף הפעילות ולסיווג
חוק הקבלנים, וליתר דיוק סעיף 14 בו, מסמיך את ועדת הכלכלה של הכנסת לקבוע את ההיקף המקסימלי של העבודות בכל ענף, כאמור בהתאם לסיווגים השונים של הקבלנים (1 עד 5).
האכיפה המוגברת והמודעות של הלקוחות מחייבים את הקבלנים בכל התחומים, לרבות ענף השיפוצים שעד לפני שנים אחדות עוד היה פרוץ לגמרי לחאפרים, להסדיר את הרישום בפנקס. בחלק מהמקרים יש לעבור בחינה מיוחדת, וכדאי להגיע אליה מוכנים.