חוק רישום קבלנים לעבודות הנדסה בנאיות

מידע על חוק רישום קבלנים לעבודות הנדסה בנאיות

חוק רישום קבלנים לעבודות הנדסה בנאיות נכנס לספר החוקים של מדינת ישראל ב-25/7/1969, כאשר ברשות הממשלה עמדה גולדה מאיר. מטרתו של חוק חשוב זה הייתה להעניק למשרד הבינוי והשיכון כלים לפקח על הקבלנים הרבים שמבצעים עבודות שונות. ב-50 השנים שחלפו מאז בוצעו בו מספר תיקונים חשובים, ובעיקר התקנות המעגנות את נהלי הרישום בפנקס הקבלנים. רישום בפנקס הוא כמעט חובה עבור אנשי מקצוע בכל הענפים הרלוונטיים לתחום הבנייה – ולכן כדאי להכיר את החוק ואת התקנות.

באילו תחומי פעילות חוק רישום קבלנים רלוונטי?

סעיף 2 לחוק רישום קבלנים לעבודות הנדסה בנאיות מייפה את כוחו של שר השיכון להגדיר ענפים וענפי משנה שבהם יתבצע הרישום בפנקס. לאורך השנים השתנתה באופן טבעי רשימת הענפים, העדכון האחרון בוצע ב-2018.

כיום ישנם 4 ענפים ראשיים: “בנייה”, “כבישים תשתית ופיתוח”, “גשרים”, “נמלים, עבודות ימיות”.

רשימת ענפי המשנה כוללת את: פיתוח חצרות (שבילים, מדרגות, גידור ומקומות חניה), כלונסאות מיקרופייל וקירות סלארי, בטונים ובניית שלדים, שיפוצים, עבודות אבן ביבש או ברטוב על קירות מבנים קיימים, דריכת בטון באתר, איטום מבנים, קונסטרוקציות פלדה לעומס אדם ולגשרי צנרת, חשמלאות ותקשורת במבנים, מתקני מיזוג אויר וקירור, מתקני הסקה, מעליות ומדרגות נעות, מתקני תברואה (אינסטלציה ומערכות כיבוי אש), מתקני אנרגיה סולארית ותאים פוטו וולטאים, בריכות מים, עבודות עפר וחציבה, עבודות אספלט, מסועות בטון, הנחת קווי תקשורת, ביצוע קווי מים ביוב וניקוז, קווי חשמל (צנרת וכבלים) ומערכות תאורת כבישים ורחובות, התקנת רמזורים, קונסטרוקציות פלדה לגשרים לעומסי תחבורה ומערכות אלקטרומכניות בתחנות שאיבה (בלא המבנה).

חוק רישום קבלני שיפוצים: מהם תנאי הזכאות לרישום בפנקס הקבלנים?

המנהל בפועל של פנקס הקבלנים הוא רשם הקבלנים, שעל-פי חוק רישום קבלנים לעבודות הנדסה בנאיות (סעיף 3) ממונה ע”י שר השיכון. סעיף 4 בחוק מגדיר את תנאי הזכאות הבסיסיים שעל הקבלנים לעמוד בהם.

מהנדסים ואדריכלים בעלי ניסיון של לפחות שנתיים (שאותו צברו במהלך 5 השנים האחרונות). אופציה נוספת היא בוגרי בית ספר להנדסאים וטכנאים עם 4 שנות ניסיון (ב-8 השנים האחרונות), וגם מנהלי עבודה עם 6 שנות ניסיון רשאים להגיש בקשה.

בענפי המשנה נדרש שילוב של הכשרה מקצועית וניסיון. כך למשל קבלני שיפוצים מתבקשים להציג ניסיון של 5 שנים וכן לעבור מבחני הסמכה ייעודיים.

חשוב להדגיש שלפי סעיף 5 בחוק רשאי קבלן להיכלל בפנקס הקבלנים ביותר מסעיף אחד.

סעיפים חשובים נוספים בחוק רישום קבלנים

חוק רישום קבלנים לעבודות הנדסה בנאיות מפרט גם את המקרים בהם אדם מנוע מרישום בפנקס. ביניהם: פשיטת רגל, הרשעה בעבירה על חוק התכנון והבנייה או כזו המעידה על חוסר מהימנות כקבלן, ניהול תאגיד שהורשע בעבירה כנ”ל, ועוד.

סעיף 8א’ בחוק החשוב מסמיך את הרשם להתלות את הרישום, גם על תנאי וגם בפועל. לפרק זמן של בין שנה לשלוש שנים. ההתליה תתבצע במקרים בהם הוגשה תלונה נגד קבלן רשום והיא התגלתה כמוצדקת. סעיף זה מעניק כוח רב ללקוחות ולמעשה מבטיח להם התנהלות תקינה ואמינה מצד הקבלן שבו בחרו – ולכן ביותר ויותר פרויקטים הלקוחות לא מוכנים להתפשר על קבלן שאינו רשום בפנקס משרד השיכון.

סעיפים נוספים שכדאי להכיר הם 9 ו-10, ולפיהם קבלן שרישומו הותלה או שבקשתו להירשם נדחתה רשאי לערער בפני ועדה מיוחדת שכוללת שופט בדימוס, שני יועצים מטעם משרד השיכון ושני אנשי ציבור שממנים שר השיכון ושר העבודה.

רוצים לדעת עוד? השאירו פרטים, ונחזור אליכם בהקדם.

לפרטים נוספים או ייעוץ אישי
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

לקריאת מאמרים נוספים:

בטיחות בבנייה - מדריך קצר
מידע מקצועי

בטיחות בבנייה: מדריך לקבלנים להגנה על עובדים ומניעת תאונות

בטיחות בבנייה היא נושא חיוני שקודם כל שומר על חיי העובדים אבל גם על הצלחת הפרויקט כולו ועל שמירת המוניטין של הקבלן. בעולם הבנייה, שבו עובדים נחשפים לסיכונים רבים, הקפדה על אמצעי בטיחות מחמירים יכולה למנוע תאונות קטלניות ולהבטיח סביבה עבודה בטוחה ויעילה יותר. אז כיצד תשמרו על העובדים שלכם בפרויקט בנייה?

להמשך קריאה >
איך להיות קבלן משנה בענף
בלוג

איך להיות קבלן בענף משנה?

קבלן בענף משנה הוא בעל מקצוע או חברה המספקים שירותים ספציפיים בפרויקטי בנייה, כחלק מפרויקטים גדולים המנוהלים על ידי קבלנים ראשיים. תפקידו של קבלן המשנה כולל אחריות על תחום או תחומים מסוימים בפרויקט, בהתאם להתמחותו ולניסיון שצבר.

להמשך קריאה >