למה כדאי להתחיל בשיפוץ עם כתב כמויות

  • שונה לאחרונה:פברואר 25, 2024
  • זמן קריאה:זמן קריאה 1 דקות

כתב כמויות הוא חלק מהחוזה שנכתב בין מזמין העבודה לשיפוצניק או הקבלן. לכתב כמויות חשיבות רבה בהצלחת הפרויקט, משום שמדובר במסמך המבטיח תיאום ציפיות בין הצדדים. לכן ללא קשר לגודל הפרויקט, חשוב מאוד לפני שמתחילים את העבודה להכין כתב כמויות מסודר ומפורט.

מידע על חוק רישום קבלנים לעבודות הנדסה בנאיות

איך כותבים כתב כמויות?

כתב כמויות זהו מסמך שמגיע כטבלה עם עמודות קבועות המחולקות לתיאור העבודה, פירוט החומרים והמידות. את כתב הכמויות כותבים בשני חלקים. תחילה כחלק מעבודת התכנון, ולאחר מכן עם תוספת המחירים.

מיקי ליבוביץ, בעלים של חברת שיפוצים, בוגר קורס קבלני שיפוצים – ענף 131 של מכלל שבזכותו עבר בהצלחה בפעם הראשונה את מבחני משרד הבינוי והשיכון, מסביר על החשיבות של כתב כמויות: "בדרך כלל האדריכל הוא זה שמכין את כתב הכמויות עבור הלקוח. אני אחראי על כתיבת הצעת המחיר בכתב הכמויות, אבל מחובתי לבדוק את הנתונים בהצעה ולוודא שהם נכונים. לכן אני תמיד דואג להגיע למקום בו מתבצע השיפוץ. כך אני גם יכול להעריך בצורה מדויקת את הכמויות שמופיעות בכתב הכמויות שהוכן, ולעיתים אני גם נתקל בעבודות קטנות שהלקוח או האדריכל לא לקחו בחשבון ויש להוסיף אותן למסמך. לפני סגירת העסקה אני מגיע שוב לאתר, בכדי לעבור שוב על הדברים ולסגור את כל הקצוות".

רוצים לדעת עוד? השאירו פרטים, ונחזור אליכם בהקדם.
כתב כמויות

המשמעות של התחלת שיפוץ או בניה ללא כתב כמויות.

קבלן שמתחיל פרויקט ללא כתב כמויות עלול להיתקל בעבודות ועלויות שלא נלקחו בחשבון מראש וכפועל יוצא לחילוקי דעות עם הלקוח על העלות הסופית של העבודות. "כתב כמויות הוא למעשה הדבר הכי חשוב בעבודת שיפוצים", מבהיר מיקי ליבוביץ. "הסיבה לכך היא שפעמים רבות לקוחות מבקשים לבצע עבודות נוספות במסגרת השיפוץ שלא נלקחו בחשבון כשסוכם על מחיר הפרויקט. כאשר מתמחרים מראש את כל העבודה יש שקיפות מלאה בכל הנוגע לעלויות והלקוח יודע כמה זה יעלה לו והאם יוכל לעמוד בהוצאה כזו. מאחר וברוב עבודות השיפוץ נדרש בסוף מהלקוח להוסיף כ-30% על המחיר שנקבע מראש עבור בלת"מים שונים, כתב כמויות יכול בהחלט למנוע זאת. המסמך מגדיר מראש גם הערכות של בלת"מים שיכולים לקרות. לכן חשוב להקפיד על ירידה מדוקדקת לפרטים בכתב הכמויות" .

איציק כהן, הבעלים של חברת א.כ איציק כהן בנייה המתמחה בבנייה קלה והרחבת מבנים עם התמחות בבניית משרדים, בוגר שני קורסים במכלל (קבלני שיפוצים – ענף 131 וקבלני אינסטלציה וכיבוי אש – ענף 190), משתף מניסיונו: "כשמכינים כתב כמויות על בסיס תוכניות, עלולים להיווצר פערים גדולים. לכן חשוב מאוד להוסיף בחלק התחתון של המסמך הערה המבהירה שכל תוספת עבודה אשר לא מוגדרת בכתב הכמויות תתומחר בהתאם. מעבר לכך, חשוב שתאריך וחותמת של הקבלן יופיעו על כל עמוד בכתב הכמויות".

איציק כהן ממליץ לקבלנים להגיש הצעות מחיר ללקוחות על בסיס כתב כמויות יחד עם החוזה. "זה מייצר סדר וודאות לשני הצדדים", מסביר כהן. "אם לדוגמא ריצפנו את כל הבית והרצף הגיש חשבונית על שטח של 200 מ"ר כשבפועל בכתב כמויות היה כתוב על 190 מ"ר, יש פה 10 מ"ר שמתומחרים בנפרד. כתב כמויות הוא מעין תעודת ביטוח שמבטיחה סדר מופתי בתהליך השיפוץ".