קבלן מורשה? כך תטפס בסיווג הקבלנים

סיווג קבלנים

אם אתם קבלנים מורשים, כלומר קבלנים רשומים בפנקס של רשם הקבלנים, כדאי לכם לקרוא את המאמר הבא. החלום של כל בעל מקצוע הוא להגיע לשלב בו הוא מרוויח מספיק כסף. אם זה בשביל להגשים את החלומות שלו ושל משפחתו. בתחום מורכב כמו מקצועות הבנייה, לא מספיק להיות קבלן מוכשר ומקצועי על מנת להשיג פרויקטים גדולים. קבלן מורשה צריך לטפס בדרגות הסיווג של רשם הקבלנים. זאת על מנת לקחת על עצמו באופן חוקי פרויקטים בהיקפים משמעותיים. אז איך עושים את זה?

אני קבלן מורשה, למה מגבילים אותי עם סיווג?

בשנת 1969 חוקק החוק שנועד להסדיר את עבודתם של הקבלנים בתחומים השונים. למה היה צריך חוק? עד אז ענף הבנייה בישראל היה פרוץ, בלי פיקוח על איכות הקבלנים ועל ההכשרה שלהם. התוצאה היא בנייה רשלנית, ותאונות עבודה שהובילו לפצועים והרוגים. בזכות החוק, והתקנות המשלימות שלו שהתווספו כ-20 שנה מאוחר יותר, מתנהל באופן מסודר פנקס הקבלנים וסיווג רשם הקבלנים.

מהו למעשה סיווג קבלנים מורשים?

סיווג קבלן מורשה לענפים שונים

סיווג רשם הקבלנים מגדיר חלוקת ענפים. קבלן אשר רשום בענף מסוים הוא אינו יכול לבצע עבודות בענף אחר. כמובן שניתן להירשם לכמה ענפים ואז ניתן לבצע עבודות בכל הענפים שאתם רשומים בהם. על ידי סיווג הקבלנים לענפים שונים המקצועיות של כל קבלן בענף הספציפי שלו גוברת. ישנם ארבעה ענפים ראשיים: בנייה (ענף 100), כבישים תשתיות ופיתוח (ענף 200), גשרים (ענף 300), נמלים ועבודות ימיות (ענף 400). בנוסף לענפים הראשיים ישנם ענפי משנה רבים כמו שיפוצים (131), איטום מבנים (134), ומתקני תברואה, אינסטלציה וכיבוי אש (190).

סיווג קבלן מורשה לדרגות

דרך הסיווג השנייה היא בדרגות סיווג. הקבלנים מסווגים לחמש דרגות סיווג (1-5). קבלן הגיש את כל הטפסים הדרושים לרישום בפנקס הקבלנים. בנוסף, עבר את מבחן ההסמכה של רשם הקבלנים הוא מסווג בענף שלו בדרגה 1. ככל שדרגת הסיווג של קבלן מורשה גבוהה יותר כך הוא יכול לבצע עבודות בהיקפים גדולים יותר. לדוגמא, קבלן איטום (ענף 134) בדרגה 1 יכול לבצע עבודות בהיקף של עד כ-3 מיליון ₪. אם קבלן האיטום המורשה יעלה לדרגה 2 הוא יכפיל את ההיקף שהוא רשאי לבצע בעד כ-6 מיליון ₪.

כיצד קבלן מורשה יכול לעלות בדרגות הסיווג?

בשביל לעלות בדרגות הסיווג על הקבלן המורשה להוכיח שהוא ביצע היקף עבודות מסוים הנדרש להוכחת ניסיון. בשביל לעלות בדרגת הסיווג קבלן מורשה צריך לענות על אחד מהקריטריונים הבאים. הוא צריך לענות עליהם במהלך השנה שלפני בקשת הסיווג:

1. פרויקט אחד בהיקף של לפחות 70% מההיקף המרבי המותר בסיווג הנוכחי שלכם (בכסף או במ"ר).
2. שני פרויקטים שביחד הגיעו ל־ 100% מהיקף העבודה המרבי המותר בסיווג הנוכחי שלכם (בכסף או במ"ר), כאשר כל אחד מהם בנפרד היה בהיקף של לפחות 40% ממנו.

בנוסף לניסיון המעשי, קבלן מורשה צריך להגיש מסמכים רבים בבקשה להעלאת סיווג. מסמכים כמו חוזה עבודה הכולל תיאור הפרויקט, אישור ממזמין העבודה על סיום הפרויקט, היקפו ואיכות הביצוע שלו, טפסים עם הנתונים הכספיים של העבודות ועוד.

עדיין לא קבלנים מורשים?

לעלות בדרגות הסיווג זה חלומו של כל קבלן רשום. אבל לפני זה צריך לקבל את תעודת הקבלן שלכם ולהירשם בפנקס הקבלנים. אם אתם קבלנים בתחילת הדרך ועדיין לא הגשתם את הבקשה וביצעתם את מבחן ההסמכה, "מכלל הכשרה מקצועית" ישמחו לשמש כמקפצה שלכם לקבלן מורשה עם קורסים הכנה מקצועיים למבחן ההסמכה של רשם הקבלנים.

 

לפרטים נוספים או ייעוץ אישי
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

לקריאת מאמרים נוספים:

בטיחות בבנייה - מדריך קצר
מידע מקצועי

בטיחות בבנייה: מדריך לקבלנים להגנה על עובדים ומניעת תאונות

בטיחות בבנייה היא נושא חיוני שקודם כל שומר על חיי העובדים אבל גם על הצלחת הפרויקט כולו ועל שמירת המוניטין של הקבלן. בעולם הבנייה, שבו עובדים נחשפים לסיכונים רבים, הקפדה על אמצעי בטיחות מחמירים יכולה למנוע תאונות קטלניות ולהבטיח סביבה עבודה בטוחה ויעילה יותר. אז כיצד תשמרו על העובדים שלכם בפרויקט בנייה?

להמשך קריאה >
איך להיות קבלן משנה בענף
בלוג

איך להיות קבלן בענף משנה?

קבלן בענף משנה הוא בעל מקצוע או חברה המספקים שירותים ספציפיים בפרויקטי בנייה, כחלק מפרויקטים גדולים המנוהלים על ידי קבלנים ראשיים. תפקידו של קבלן המשנה כולל אחריות על תחום או תחומים מסוימים בפרויקט, בהתאם להתמחותו ולניסיון שצבר.

להמשך קריאה >