חוק רישום קבלנים משנת 1969, התקנות שנקבעו על סמך חוק זה והרפורמה המשמעותית משנת 2018 מקנים יתרון משמעותי לקבלנים שנרשמו בפנקס של משרד השיכון. למעשה, ללא רישום שכזה היקף הפרויקטים שרשאי איש מקצוע לקחת על עצמו מוגבל מאוד, ואין כמעט סיכוי למצות את הפוטנציאל ולזכות בהכנסות נאות. באופן טבעי רשם הקבלנים שבמשרד השיכון מציב לא מעט דרישות בפני קבלנים, וחשוב להכיר אותן.
רקורד פלילי וכלכלי
משרד השיכון מציב בפני כל מי שרוצה להיות קבלן רשום דרישות בנוגע לעבר הפלילי ולרקורד הכלכלי. בפרט אין אפשרות להירשם בפנקס אחרי פשיטת רגל, אלא אם כן מדובר בהליך פירוק מרצון. מי שהורשעו בעבירה שרלוונטית לעיסוק המקצועי, ייאלצו להמתין 3 שנים ממועד ריצוי העונש עד שיוכלו להגיש בקשה לרשם הקבלנים.
השכלה רלוונטית ו/או בקיאות מקצועית
אחד הפרמטרים שאותם בוחן רשם הקבלנים הוא השכלה מתאימה. כך למשל מהנדסים ואדריכלים יכולים להירשם, בתנאי שיש להם ניסיון של שנתיים (במהלך 5 השנים האחרונות). אנשי מקצוע אלה נדרשים להציג בפני הרשם העתקים נאמנים למקור של תעודת ההכשרה ושל הרישום בפנקס המהנדסים והאדריכלים. כמו כן יש להציג הוכחות לגבי הניסיון ותצהיר על היקפו.
גם בוגרי בתי”ס לטכנאים או הנדסאים יכולים להירשם בפנקס הקבלנים, כשבמקרה שלהם הניסיון הדרוש הוא של 4 שנים במהלך 8 השנים שקדמו להגשת הבקשה. באופן טבעי גם עבור הנדסאי או טכנאי שרוצה להיות קבלן רשום דרישות הסף הן הצגת מסמכים המעידים על ההשכלה ועל הניסיון.
בענפים מסוימים נדרשת בחינת בקיאות – כך למשל קבלני שיפוצים עוברים בחינה ייעודית לצורך ההחלטה אם לרשום אותם או לא. אופציה אחת היא בחינה מצומצמת, שאותה עוברים בוגרי קורס קבלן שיפוצים מוכר. בבחינה זו 50 שאלות – 30 בסוגיות הקשורות לבטיחות, ועוד 20 בסוגיות מקצועיות. בחלק הראשון יש לענות נכון על לפחות 80% מהשאלות ובחלק השני המינימום הוא 65%. ללא קורס, יש לעבור בחינה רגיל ובה 100 שאלות (בתחום הבטיחות, נושאים מקצועיים שונים וכן חוקים ותקנות). הניסיון המינימלי הוא 5 שנים (במהלך 10 השנים האחרונות).
למה כדאי לעמוד בדרישות של רשם הקבלנים?
כפי שניתן לראות, על-מנת לזכות בתואר קבלן רשום דרישות משרד השיכון הן משוכה לא פשוטה. כדאי לקחת בחשבון שגם אנשי מקצוע ותיקים בענף השיפוצים, למשל, כאלה שיש באמתחתם ידע מקצועי רחב היקף, עלולים להתקשות להתמודד עם השאלות במבחן ההסמכה אם לא יכירו את סוג השאלות מראש. גם השאלות הנוגעות לבטיחות, חוקים ותקנות עלולות להיות מכשילות ללא הכנה מתאימה.
מצד שני, ללא רישום בפנקס הקבלנים, בכל הענפים שמוגדרים כענפי משנה – ובהם שיפוצים, אינסטלציה, בניית שלדים, פיתוח חצרות ועוד – לא ניתן לבצע פרויקטים בהיקף של יותר מ-47,000 ש”ח. בענפים הראשיים – בנייה, כבישים, גשרים ועבודות ימיות – הסכום הוא 90,000 ש”ח, אבל מן הסתם גם הרף הזה מייצר מגבלה משמעותית. עוד כדאי לדעת שכיום יותר ויותר לקוחות, בכל תחומי הפעילות של הקבלנים השונים, לא מוכנים להתפשר ומעדיפים באופן מובהק לעבוד עם קבלן רשום. דרישות אלה של הלקוחות מהוות גם כן סיבות טובות מאוד לעבור את התהליך ולהבטיח רישום בפנקס.
רוצים לדעת עוד? השאירו פרטים, ונחזור אליכם בהקדם.