קבלן רשום – כלומר איש מקצוע שנכלל בפנקס הקבלנים שמנוהל ע"י משרד הבינוי והשיכון – נהנה ממספר יתרונות משמעותיים מאוד. בהתאם לכך יש לקבלנים שמבצעים עבודות הנדסה בנאיות בכל הענפים הרלוונטיים סיבה טובה מאוד לעבור את תהליך ההסמכה שמוביל לרישום בפנקס. בתחומים מסוימים כדאי גם לעבור קורס על-מנת להבטיח את הרישום. למה כדאי להיכלל בפנקס הקבלנים? מה כולל תהליך הרישום? באילו מקרים מומלץ קורס ומהם יתרונותיו? בעמוד זה תוכלו לקרוא תשובות לכל השאלות הנ"ל ואחרות.
היתרונות של קבלן רשום בישראל
על-פי חוק רישום קבלנים לעבודות הנדסה בנאיות, מי שלא מופיע בפנקס של משרד הבינוי והשיכון מורשה לבצע פרויקטים בקנה מידה כספי מצומצם מאוד – כ-47,000 בענפים שמוגדרים "משניים" (ובהם למשל שיפוצים, התקנת מעליות, איטום מבנים, חשמלאות ותקשורת, אינסטלציה ומערכות כיבוי אש, עבודות עפר וחציבה ועוד), וכ-90,000 ש"ח בענפים הראשיים (כבישים, בנייה, נמלים וגשרים). זהו כמובן חסם משמעותי שהופך את התהליך של הסמכת קבלן רשום לכזה שכדאי לעבור.
בנוסף, מי שאינו קבלן רשום לא מורשה להגיש הצעות למכרזים ממשלתיים – מקור הכנסה משמעותי ובעיקר יציב ברוב ענפי הבנייה וההנדסה. יתרון שלישי שמקנה הרישום בפנקס הקבלנים הוא האפשרות להעסיק עובדים זרים בלי לשלם עמלות תיווך יקרות, ועוד תועלת היא המיתוג: קבלן רשום הוא קבלן שאפשר לסמוך עליו, ולכן סיכוייו לזכות בהצעות עבודה גבוהים יותר.
מה כוללת הסמכת קבלן רשום?
הסיבה לכך שאפשר לסמוך על קבלנים רשומים היא תהליך ההסמכה שעליהם לעבור בדרך להופעה בפנקס. בין השאר נבחנים הניסיון שלהם, העבר הפלילי (הרלוונטי לתחום העיסוק), העבר הכלכלי (ובפרט האם פשטו רגל שלא במסגרת הליך פירוק מרצון) וכן ההכשרות שעברו לאורך הקריירה.
בנוסף, רשם הקבלנים שבמשרד הבינוי והשיכון, מי שבוחן את הבקשות לרישום, גם גיבש מבחני הסמכה ייעודיים. נכון לעכשיו הענפים שבהם נדרשים הקבלנים לעבור בחינה שכזו הם בין היתר אינסטלציה ומערכות כיבוי אש ,שיפוצים איטום ועוד…
הצפי הוא שבעתיד יהיו מבחנים בענפים נוספים .
חשוב להדגיש כי המבחנים אינם קלים. הם כוללים שאלות רבות גם בנושאים מקצועיים, גם בנושאי בטיחות וגהות וגם בנוגע לתקנות וחוקים רלוונטיים. השתתפות בקורס מקנה את כל הידע הדרוש להצלחה במבחן, ואם מדובר על קורס שמוכר ע"י רשם הקבלנים, מי שהשתתפו בו עוברים בחינה מקוצרת עם מספר נמוך יותר של שאלות – הקלה משמעותית שמגדילה מאוד את הסיכוי לעבור את המבחן.
מה כולל קורס הכנה לבחינות של רשם הקבלנים?
הדרך הנוחה ביותר והנכונה ביותר לעבור קורס הכנה במסגרת תהליך הסמכת קבלן רשום היא באופן מקוון. בהקשר זה חשוב לזכור שקבלנים הם מן הסתם אנשים עמוסים מאוד, ורק לימודים אונליין מאפשרים להם בעצם להמשיך לעבוד ללא הפרעות, ולקבל את כל התכנים של הקורס בזמן שנוח להם ובכל מקום שבו הם נמצאים.
קורס הכנה איכותי כולל את כל החומר שעליו נבחנים, לרבות התייחסות מקיפה לנושאי בטיחות וגהות שמהווים פרק נפרד בבחינה. קורס שמוכר ע"י הרשם מקנה כאמור הקלות במבחן עצמו: רישום מהיר מיד בסוף הקורס, 50 שאלות במקום 100 ואפשרות למועד נוסף במקרה של אי הצלחה כבר לאחר חודש במקום המתנה של חצי שנה. כדאי לדעת ש-9 מכל 10 בוגרי קורס מוכר עוברים את המבחן כבר בפעם הראשונה, לעומת כ-15% בלבד מבין אלה שלא השתתפו בקורס איכותי.