רישום בפנקס הקבלנים של משרד השיכון מקנה לאנשי מקצוע ולחברות תועלת רבה מאוד. באופן טבעי כדי להיכלל בפנקס יש לעמוד בקריטריונים שונים. בנוסף מציב רשם הקבלנים שבמשרד השיכון לכל קבלן רשום תנאים מסוימים על-מנת להמשיך להיכלל בפנקס. בעמוד זה תמצאו מידע מקיף אודות התנאים הנ”ל – כדי שתוכלו לדעת האם אתם עומדים בהם ויכולים גם כן ליהנות מכל היתרונות של הרישום.
התנאים לרישום בפנקס הקבלנים
רשם הקבלנים מציב בפני כל מי שרוצה לזכות בסטטוס של קבלן רשום תנאים שונים בהתאם לענף הספציפי שבו הוא פועל. באופן עקרוני מדובר ב-3 סוגי תנאים:
א. ניסיון
התנאי הבסיסי לרישום בפנקס הקבלנים הוא ניסיון רלוונטי. כאמור ישנם הבדלים בהתאם לענף שבו פועל איש המקצוע – בענף הבנייה למשל הדרישה היא לשנתיים ניסיון כשמדובר על מהנדסים ואדריכלים (הרשומים בפנקס המהנדסים והאדריכלים), 4 שנות ניסיון כשמדובר על בוגרי בתי ספר להנדסאים וטכנאים, ו-6 שנות ניסיון עבור מנהלי עבודה. בענף השיפוצים המינימום הוא 5 שנות ניסיון.
חשוב להדגיש שרשם הקבלנים מבקש לראות מסמכים המעידים על היקף הניסיון שהקבלן מצהיר עליו – חשבוניות מס, תלושי משכורת, אישורים מטעם מנהלי הפרויקטים הרלוונטיים וכו’.
ב. ידע מקצועי רלוונטי
ישנם תחומים שבהם רשם הקבלנים כבר פיתח מבחנים שבוחנים את הבקיאות המקצועית – כך למשל בתחום השיפוצים וגם בענף שנקרא מתקני תברואה (אינסטלציה ומערכות כיבוי אש).
מטרת המבחן היא לוודא שכל קבלן רשום ישלוט בכל האספקטים המקצועיים בתחום הפעילות שלו, כולל תקנות בטיחות וגיהות. בהתאם המבחנים מציבים רף גבוה למדי, וגם אנשי מקצוע ותיקים ומנוסים נכשלים בהם אם הם לא עוברים קורס הכנה ייעודי. בהקשר זה כדאי לדעת שקורס מוכר ע”י רשם הקבלנים מספק תועלת כפולה: גם הכנה מדויקת לבחינה וגם אפשרות להקלות משמעותיות במבחן עצמו (למשל מספר נמוך יותר של שאלות ובפרט בחלק שעוסק בבטיחות ובגהות).
ג. תנאים המונעים זכאות להופעה בפנקס
ישנם גם תנאים שמונעים מקבלן או מחברה בענף הבנייה להגיש בקשה לרישום בפנקס של משרד השיכון.
קטגוריה אחת היא פושטי רגל, אלא אם כן מדובר בפירוק מרצון. קטגוריה שנייה היא קבלנים שהורשעו בעבירה הקשורה לתחום הפעילות שלהם ועדיין לא חלפו 3 שנים ממועד ריצוי העונש. גם תאגיד שאחד ממנהליו הורשע בעבירה כזו לא יוכל להיכלל בפנקס הקבלנים, אלא אם כן אותו מנהל יפרוש מתפקידו תוך 3 חודשים ממועד ההרשעה.
התנאים להמשך הופעה בפנקס הקבלנים
בנוסף לקריטריונים לרישום עצמו, מציב רשם הקבלנים לכל קבלן רשום תנאים להמשך ההופעה בפנקס. תנאי אחד הוא תשלום אגרה דו שנתית (נכון ל-2021 גובה האגרה הוא 3,780 ש”ח לרישום ראשון בענף ראשי, 1,890 ש”ח לכל רישום נוסף בענף ראשי, 1,789 ש”ח לרישום ראשון בענף משני ו-895 ש”ח לכל רישום נוסף בענף משני).
תנאי נוסף, משמעותי אף יותר, הוא להקפיד על התנהלות מקצועית ואמינה, ללא פשרות. בהקשר זה כדאי להדגיש כי לקוחות שקיבלו שירות לא מקצועי או רשלני, שלא לדבר על מקרים חמורים של חוסר יושרה, רשאים להגיש תלונה לרשם הקבלנים – ואם התלונה נמצאה מוצדקת, הרשם עשוי להתלות את הרישיון של אותו קבלן.
אולי יעניין אתכם גם
רוצים לדעת עוד? השאירו פרטים, ונחזור אליכם בהקדם.