אחד התפקידים החשובים של משרד הבינוי והשיכון הוא לוודא שהפרויקטים השונים המתבצעים ברחבי הארץ בכל התחומים מתנהלים באופן מקצועי ובהתאם לתקנות העדכניות. לשם כך קיים במשרד גוף שנקרא רשם הקבלנים. הרשם מנהל את הפנקס שבו מופיעים כל אנשי המקצוע שקיבלו רישיון מתאים, בוחן תלונות כנגד קבלנים, מפעיל הליכים משמעתיים במקרים שבהם קבלן הפר נהלים וגם מסייע לתובעים כאשר הקבלנים ביצעו עבירות על החוק. באופן טבעי מומלץ לכל קבלן להקפיד על מילוי כל הכללים ועל התנהלות תקינה מול רשם הקבלנים, והשלב הראשון הוא רישום בפנקס.
חשוב להדגיש: ב-2018 שונו הכללים הנוגעים לרישום. בפרט הונמך הרף המינימלי המחייב קבלנים בענפים השונים להירשם בפנקס. ענפים המוגדרים כענפים ראשיים – כל מי שרוצה לבצע פרויקט בהיקף של 83,400 ש”ח ומעלה זקוק לרישיון. בענפים המוגדרים משניים, ובהם השיפוצים, הרף הוא 43,583 ש”ח (לעומת כ-350,000 ש”ח עד 2018).
למה כדאי לקבלן להירשם בפנקס הקבלנים?
החוק כאמור מחייב כל קבלן שמציע את עצמו לעבודות בקנה מידה רציני לפנות לרשם הקבלנים עם בקשה לרישום בפנקס. אמנם מבחינת קבלנים, רשם הקבלנים הוא גוף בעל סמכויות להטיל סנקציות כמו גם לסייע בהגשת תביעה כנגד מי שעובר על החוק, אולם לפחות נכון לעכשיו האכיפה עדיין חלקית.
יחד עם זאת מומלץ לבצע את תהליך הרישום מכמה סיבות עיקריות. ראשית, רישיון מתאים מבטיח את כשרות הקבלן והיותו חוקי. למרות שהיום רמת האכיפה היא לא גבוהה, תמיד טוב לעבוד על פי חוק בכדי למנוע תסבוכות משפטיות. שנית, במידה וקבלנים שאינם רשומים יתבעו את הביטוח שלהם בעקבות תאונת עבודה או אובדן כושר עבודה, לחברת הביטוח יהיו סייגים מפני שהקבלן אינו חוקי ובהסכמים מול חברות הביטוח, על הקבלן לעבוד על פי חוק. בנוסף יש אלמנט כלכלי, קבלנים המעסיקים עובדים זרים משלמים אלפי שקלים לצד ג׳ שרשאי להוציא אישורי עבודה. קבלן שאינו רשום ברשם הקבלנים אינו יכול לתת אישורי עבודה לעובדים זרים.
אילו תנאים מציב רשם הקבלנים?
על-מנת להיכלל בפנקס הקבלנים, תנאי בסיסי אחד הוא ניסיון בענף הרלוונטי. בענפים הראשיים קבלנים נדרשים להיות מהנדסים או אדריכלים שעבדו בפועל במשך לפחות שנתיים מתוך ה-5 האחרונות, בוגרים של בי”ס להנדסאים או טכנאים עם ניסיון בפועל של 4 שנים מתוך ה-8 האחרונות, מנהלי עבודה במשך 6 שנים או יותר במהלך ה-12 האחרונות, בנוסף קבלנים עם רקע לעבודות הנדסה בנאיות במשך לפחות 3 שנים מתוך ה-5 אחרונות ובתנאי שהיו גם חברים בארגון מקצועי מתאים.
עבור קבלן שיפוצים רשם הקבלנים דורש הוכחות על ניסיון מעשי של 5 שנים ומעלה. כמו כן הצגת תיק במס הכנסה, ביטוח לאומי, מע׳׳מ ופרויקטים אחרונים שביצע בשנים האחרונות. הועדה המייעצת לרשם הקבלנים מתכנסת מדיי שבוע ודנה במאות הבקשות השבועיות של קבלנים להיות רשומים. תנאי נוסף הוא מעבר מבחני הסמכה, לאחר ישיבת הועדה המייעצת לרשם הקבלנים נשלח זימון לקבלן לביצוע המבחן. ישנם הבדלים משמעותיים בין הדרישות ממי שעבר קורס מאושר ומוכר על-ידי רשם הקבלנים משרד הבינוי והשיכון לבין מי שלא עבר קורס מוכר. ההבדלים באים לידי ביטוי בהיקף המבחן, והאפשרות להגיע למועד נוסף במקרה של כישלון. באופן כללי הציון המינימלי שדורש מכל קבלן רשם הקבלנים הוא 65 בחלק המקצועי ו-80 בחלק העוסק בבטיחות ובגיהות.
הקורס היחיד המוכר ע׳׳י רשם הקבלנים ומשרד הבינוי והשיכון הינו הקורס של מכלל הכשרה מקצועית בע׳׳מ. קורס אינטרנטי וניתן ללמוד מכל מקום באמצעות הסמארטפון, הטאבלט, המחשב או הנייד. אין צורך עוד לעמוד בפקקים, ניתן ללמוד בכל זמן ולחזור אחורה לשנן את החומר הנלמד, שצמוד לסילבוס רשם הקבלנים. אחוז העוברים במבחן הראשון דרך מכלל הינו 90%.
- מבחן מלא רגיל למי שלא ניגש דרך קורס מוכר: 30 שאלות בטיחות, 70 שאלות מקצועיות.
- מבחן לבוגרי "מכלל הכשרה מקצועית": 30 שאלות בטיחות, 20 שאלות מקצועיות.
הידעתם? “מכלל” מגישה עבור קבלנים בקשה לרישום בפנקס הקבלנים ומטפלת בכל ההליך הבירוקרטי עד לקבלת רישיון קבלן של רשם הקבלנים. תהליך הרישום הוא במחיר ללא תחרות.