רישום קבלנים

רישום קבלנים

רישום קבלנים בפנקס שמנהל משרד הבינוי והשיכון הוא תהליך בירוקרטי מורכב, אבל גם משתלם מאוד. קבלנים רשומים בענפי הבנייה השונים יכולים לבצע פרויקטים בקנה מידה כספי משמעותי (פירוט בהמשך העמוד), רשאים להעסיק פועלים זרים ונהנים מאמון הציבור ובהתאם מסיכוי גבוה יותר לצבור לקוחות רבים. בעמוד זה תמצאו פרטים לגבי הרישום, התנאים בהם יש לעמוד, והאפשרויות הנפתחות בפני קבלנים שצולחים את התהליך.

איך מתבצע רישום קבלנים?

קבלן המעוניין להירשם בפנקס של משרד הבינוי והשיכון מגיש בקשה לרשם הקבלנים. בבקשה יש לציין מהו הענף שבו רוצים להירשם, פרטי החברה ואת פרטי המנהלים ובעלי המניות. כמו כן יש לחתום על תצהירים רלוונטיים ועל כתב הסכמה לאימות היעדר הרשעות פליליות כך שרשם הקבלנים יכול לפנות למשטרת ישראל ולקבל מידע אודות החברה/הקבלן.

לבקשה יש לצרף מסמכים רבים, ובפרט:

  • טופס מספר 5 (תצהיר בדבר ניסיון) – הוכחת ניסיון בענף המבוקש ושנחתם כחוק בפני עו"ד.
  • כרטסת הנהלת חשבונות – עם פירוט החשבוניות שהונפקו במהלך 5 השנים האחרונות, כולל תאריך, זהות מזמין העבודה, הסכום ששולם עבורה ותיאור תמציתי שלה. הכרטסת צריכה להיות חתומה ע"י רואה חשבון.
  • תעודות המעידות על הכשרה רלוונטית – קורסים, בי"ס מקצועי וכו'.

באופן כללי מומלץ להיעזר בעו"ד בעל ניסיון בהגשת בקשות לרישום קבלנים או בחברה שמספקת שירות כזה.

איך לעבור את הבחינה בדרך לרישום בפנקס הקבלנים?

בחלק מהענפים רישום קבלנים מחייב גם מעבר בחינה שאותה עורך רשם הקבלנים. בכדי להגיע למבחן מוכנים מומלץ לעבור קורס מתאים. גם לאנשי המקצוע הבקיאים והמנוסים כדאי להשתתף בקורס מוכר ע"י רשם הקבלנים, וזאת משתי סיבות:

א. הטמעה טובה יותר של החומר והיכרות עם אופי השאלות במבחן. למשל – מהם שלבי ניהול סיכונים לפני ביצוע עבודת אינסטלציה, מהו התקן המסייע למניעת כשלים בחיפוי פנים, מהו עובי המלט הצמנטי הנדרש לצורך איטום חדר רטוב, או מהו העובי המינימלי של שכבת הבטון הנדרשת בכדי להגן על שרוול שליפה מפני פגיעות.

ב. הקלות משמעותיות במבחן – למשתתפים בקורס מוכר ע"י הרשם ישנה גרסה שונה של המבחן, מצומצמת – עם 50 שאלות במקום 100. בנוסף במקרה שלא עוברים בניסיון הראשון ניתן לחזור על המבחן כבר לאחר חודש, בזמן שמי שלא עבר קורס מוכר נדרש להמתין חצי שנה.

למעשה ישנם מספר קורסים עבור קבלנים המבקשים להירשם בפנקס, בהתאם לענף ספציפי. המכנה המשותף הוא לימודים אונליין המאפשרים שילוב מיטבי בין עבודה להיערכות למבחן וכן שליטה מלאה בקצב הלימודים.

כיום הקורס המוכר היחיד בישראל הינו של מכלל הכשרה מקצועית.

היתרונות המשמעותיים של רישום קבלנים

רישום קבלנים מרחיב כאמור באופן משמעותי את מנעד האפשרויות של אנשי מקצוע בענפי הבנייה השונים. ענפים המוגדרים ראשיים – בנייה, כבישים, גשרים ונמלים – קבלן לא רשום יכול לבצע רק עבודות שהתמורה עבורן היא עד 90,471 ש"ח. ענפים המוגדרים כענפי משנה התקרה נמוכה אף יותר – 47,255 ש"ח בלבד.

לעומת זאת קבלנים רשומים מורשים לבצע פרויקטים גם בסדר גודל גדול הרבה יותר. הרף נקבע בהתאם לענף הספציפי ולסיווג של הקבלן (שמתחיל ב-1 ויכול לעלות עם השנים והניסיון עד ל-5) – ובכל מקרה מדובר על לפחות 1.6 מיליון ש"ח, כך שלמעשה מדובר בסקאלה שונה לגמרי של פרויקטים.

אולי יעניין אתכם גם

רוצים לדעת עוד? השאירו פרטים, ונחזור אליכם בהקדם.