המטרה של סיווג רשם הקבלנים לענפים ודרגות היא ליצור סדר ופיקוח על עבודות הקבלנים השונות, ובנוסף לאפשר לקבלנים להתקדם בהדרגתיות בסולם המקצועי. חשוב להבין היטב את התקנות של סיווג רשם הקבלנים על מנת להוציא מהן את המיטב ובמקביל לא לעבור על החוק. ריכזנו בשבילכם תשובות לשאלות נפוצות על רישיון ג1 לקבלנים, ובפרט על רישיון 100 ג1, שהוא רישיון בענף הבנייה הראשי (ענף 100) הכולל בתוכו ענפים משניים רבים.
מהו רישיון ג1?
רישיון ג1 הוא רישיון שניתן לקבלנים על ידי רשם הקבלנים ומאפשר לבצע עבודות מסוימות בהיקפים שונים. ישנן קבוצות סיווג שונות שרשם הקבלנים מחלק על פיהן. האות ג' מתייחסת בעיקר לענפים בנייה ראשיים כמו: בנייה (ענף 100), כבישים תשתיות ופיתוח (ענף 200), גשרים (ענף 300), נמלים ועבודות ימיות (ענף 400). המספר 1 מתאר את רמת הסיווג של הקבלן, כאשר 1 היא הרמה הנמוכה ביותר המאפשרת את היקף הבנייה המצומצם ביותר ורמה 5 היא הגבוהה ביותר, בה אין מגבלה כלל על היקף הבנייה הן מבחינת שטח והן מבחינת תקציב.
מהן הזכויות והמגבלות של קבלן עם רישיון ג1?
הסיווג ורמתו מגדירים את היקף העבודות שהקבלן יכול לקחת על עצמו. לדוגמא, קבלן רשום ג1 בענף הבנייה הראשי (ענף 100) יכול לבצע עבודות בנייה בהיקף של עד כ-4.8 מיליון ₪ או עד 2000 מ"ר בביצוע פרויקט בנייה למגורים. ככל שעולים ברמת הסיווג ניתן לבצע פרויקטים בהיקפים גדולים יותר. לדוגמא, קבלן ברמה ג2 יכול לבצע פרויקטים עד כ-8.7 מיליון ₪ או עד 3000 מ"ר בביצוע פרויקט בנייה למגורים. לקבלן ברמה ג5 אין מגבלות כלל על היקף הפרויקטים.
איך ניתן להשיג רישיון ג1?
רשם הקבלנים בוחן שני פרמטרים עיקריים בבקשה להוצאת רישיון ג1, ניסיון והשכלה רשמית. מבחינת השכלה רשמית, אם הקבלן הוא מהנדס, הנדסאי או מנהל עבודה הוא יכול להגיש בקשה לרישיון ג1. אך חשוב לדעת שגם במקרה בו הקבלן אינו אחד מהשלושה, יש אפשרות לקבל את הרישיון. אם הקבלן מעסיק שני בעלי מקצוע שהם מהנדסים, הנדסאים או מנהלי עבודה הוא יכול לבקש רישיון ג1 בהתבסס על הכישורים שלהם.
השכלה רשמית לבדה אינה מספיקה על מנת להשיג רישיון ג1, יש להוכיח ניסיון מתאים בענף הספציפי. מהנדס צריך להוכיח שנתיים ניסיון מתוך חמש השנים האחרונות, הנדסאי צריך להוכיח ניסיון של 4 שנים מתוך 8 השנים האחרונות, ומנהל עבודה צריך להיות בעל ניסיון של 6 שנים מתוך 12 השנים האחרונות.
מה צריך לעשות על מנת לעלות בדרגות הסיווג?
קבלנים אשר משיגים רישיון ג1 שואפים באופן מתמיד לעלות ברמות הסיווג משום שכל רמה נוספת מאפשרת לקחת עבודות בהיקפים משמעותיים יותר וכך גם להגדיל את הרווח הכלכלי שלהם. עלייה בדרגת סיווג מתאפשרת בשתי דרכים:
- ביצוע פרויקטים בהיקף של לפחות 70% מההיקף המירבי המותר בסיווג הנוכחי.
- ביצוע שני פרויקטים שהיקף העבודה שלהם עלה על 100% מההיקף המותר, בתנאי שהעבודה בכל אתר לא פחתה מ-40% מההיקף המירבי, ושהעבודה בשני האתרים חפפה לפחות ב-50% מהזמן.
הדרך הבטוחה לצמיחה מקצועית וכלכלית היא טיפוס בדרגות הסיווג של רשם הקבלנים, זהו תהליך ארוך אך מתגמל. אם טרם עברתם את מבחני ההסמכה לקבלנים רשומים, דעו שזהו השלב הראשון בדרך לשגשוג מקצועי וכלכלי. על מנת לצלוח את מבחני ההסמכה מומלץ לבצע הכנה מקצועית. "מכלל הכשרה מקצועית בע"מ" מציעים לכם את הקורסים המקוונים האיכותיים ביותר לקראת העתיד שלכם כקבלנים רשומים.