רשם הקבלנים הוא אחת היחידות החשובות במשרד השיכון. זהו הגוף המופקד על ניהול פנקס הקבלנים – רשימה מעודכנת ומתעדכנת של קבלנים המורשים לבצע עבודות הנדסה בנאיות מסוגים שונים בהיקף כספי משמעותי על פי חוק. בעמוד זה תמצאו הסבר על מבנה הפנקס שמנהל רשם הקבלנים, פירוט התועלת לכל קבלן שמופיע ברשימה והמלצות שיעזרו לכם להירשם תוך פרק זמן קצר ככל האפשר.
כיצד בנוי פנקס הקבלנים?
חוק רישום קבלנים לעבודות הנדסה בנאיות, והתקנות שהותקנו לפיו, קובעים כי בהינתן עבודה בענף בנייה ראשי בסכום של למעלה מ-90,471 ש"ח – רק קבלן רשום רשאי לבצע אותה. באופן דומה כשמדובר על ענף משנה, קבלנים לא רשומים מורשים לקחת על עצמם עבודות בהיקף של עד 47,255 ש"ח בלבד.
על-מנת שהציבור הרחב וכל מזמיני הפרויקטים ההנדסיים יוכלו לדעת מי מתאים למשימה, מנהל רשם הקבלנים פנקס מפורט ובו כאמור שמות כל אנשי המקצוע והחברות שעומדים בקריטריונים הרלוונטיים. הפנקס מחולק לכ-30 ענפים, חלקם ראשיים וחלקם משניים. דוגמאות לענף ראשי: בנייה, כבישים תשתיות ופיתוח. דוגמאות לענפי משנה: בניית שלדים, פיתוח חצרות, שיפוצים, עבודות עפר וחציבה, מתקני תברואה (אינסטלציה ומערכות כיבוי אש), איטום מבנים, מעליות ומדרגות נעות ועוד.
כל מי שמחפש קבלן לצורך עבודות הנדסה בנאיות יכול להיכנס לאתר של משרד השיכון, אל החלק של פנקס הקבלנים – ולבדוק האם חברה ספציפית מופיעה בפנקס, או לחילופין לחפש את שמות כל אנשי המקצוע בענף מסוים ואפילו בישוב ספציפי.
למה חשוב להיכלל בפנקס שמנהל רשם הקבלנים?
- יותר ויותר אנשים מודעים לחוק לפיו מנהל רשם הקבלנים פנקס קבלנים, ונעזרים במנוע החיפוש שבאתר של משרד השיכון כדי למצוא איש מקצוע ו/או לוודא שהאדם שהציע את שירותיו הוא אכן קבלן רשום.
- בנוסף, ההשתתפות במכרזים ממשלתיים אסורה על מי שאינו קבלן רשום. בהקשר זה חשוב לציין כי גם קבלנים וחברות שביצעו בעבר פרויקטים שונים עבור גופים ממשלתיים מנועים מלהגיש הצעות כיום – עוד סיבה טובה להגיש בקשה לרישום בפנקס הקבלנים.
- תועלת שלישית שממנה ניתן להנות מרישום בפנקס שמנהל הרשם היא האפשרות להעסיק עובדים זרים מבלי לשלם עמלות לקבלנים אחרים בעלי היתר זה.
מומלץ לקרוא: כל היתרונות שנהנה מהן קבלן רשום בפנקס הקבלנים.
מהם הקריטריונים לרישום בפנקס הקבלנים?
הובלת פרויקטים בענפים כמו שיפוצים, עבודות אספלט, הנחת קווי תקשורת, בניית שלד, איטום מבנים וכו' מחייבת בקיאות מקצועית מעמיקה ולא פחות חשוב, ניסיון משמעותי. בהתאם אלה הם גם שני הקריטריונים העיקריים שבהם נדרשים קבלנים לעמוד כדי להופיע בפנקס של משרד השיכון.
בחלק מענפי הרישום – למשל שיפוצים – יצר הרשם מבחנים ייעודיים שבוחנים את היקף הידע של כל קבלן. מבחנים אלה כוללים הן שאלות בתחום המקצועי והן שאלות ספציפיות לגבי בטיחות וגיהות.
קריטריון שלישי, חשוב לא פחות, הוא עבר פלילי נקי מעבירות הקשורות לעיסוק של הקבלן. אם הייתה הרשעה ניתן להגיש בקשה לרישום בפנקס רק אחרי שחולפות 3 שנים ממועד הריצוי של העונש בגין אותה עבירה.
עוד כדאי כי במסגרת האחריות שלו, עשוי רשם הקבלנים להתלות רישום קיים – אם מתקבלות תלונות אודות איש מקצוע מסוים והן מתגלות כמוצדקות. בהתאם הציבור יכול לדעת שמבחינת רשם הקבלנים פנקס הקבלנים כולל אך ורק אנשי מקצוע מיומנים ואמינים.
אולי יעניין אתכם גם
רוצים לדעת עוד? השאירו פרטים, ונחזור אליכם בהקדם.