תקנות רישום קבלנים: מה קובעות התקנות לרישום קבלנים?

תקנות רישום קבלנים

בשנת 1969 חוקק חוק שנועד להסדיר את עבודתם של הקבלנים בתחומים השונים. שני עשורים מאוחר יותר קבע שר השיכון תקנות שמשלימות את החוק ולפיהן מתנהל כיום הרישום בפנקס הקבלנים שמנהל משרד השיכון. קבלן רשום נהנה מיתרונות משמעותיים על פני המתחרים שלו שאינם רשומים, ולכן כדאי להכיר את כל התקנות הרלוונטיות.

מה קובעות תקנות רישום קבלנים?

אחד העקרונות המרכזיים לפי תקנות רישום קבלנים הוא המיון של כל הקבלנים הרשומים בפנקס של משרד השיכון לפי קטגוריות.

בתקנות מוגדרים 4 ענפים ראשיים: בנייה (ענף 100), כבישים תשתיות ופיתוח (ענף 200), גשרים (ענף 300) ונמלים ועבודות ימיות (ענף 400). כמו כן מוגדרים ענפי משנה רבים ובהם פיתוח חצרות (111), שיפוצים (131), איטום מבנים (134), מתקני מיזוג אוויר וקירור (170), מתקני תברואה (אינסטלציה וכיבוי אש) (190), עבודות עפר וחציבה (210), ועוד.

חשוב להדגיש שקבלן רשום בענף מסוים לא יכול לבצע פרויקטים בענף אחר (אלא אם כן הוא רשום גם בו, כמובן).

רוצים לדעת עוד? השאירו פרטים, ונחזור אליכם בהקדם.

איך משפיעות התקנות על עבודת קבלנים בענפים השונים?

לפי התקנות ישנם 5 סיווגים לקבלנים, כשסוג 1 הוא הנמוך ביותר וסוג 5 הוא הגבוה ביותר. בהתאם קבלנים שמופיעים בפנקס של משרד השיכון תחת סיווג 1 יכולים לבצע פרויקטים בהיקף נמוך יותר בהשוואה לאלה שזכו לסיווג 2, 3 וכך הלאה.

המגבלה היא בהתאם להיקף הכספי של הפרויקט או לשטח הבנוי, ומשתנה בכל ענף פעילות. כך למשל בענף הבנייה למגורים קובעות התקנות שקבלנים עם סיווג 1 יוכלו להוציא לפועל פרויקטים בהיקף של עד 2,000 מ”ר, קבלנים עם סיווג 2 – היקף של עד 3,000 מ”ר, סיווג 3 מקנה את האפשרות לבצע פרויקטים של עד 5,000 מ”ר, בסיווג 4 הרף העליון הוא 10,000 מ”ר ולקבלנים בסיווג 5 אין מגבלה.

בתחום השיפוצים קובעות תקנות רישום קבלנים סיווג מיוחד שמאפשר עבודה בהיקף של עד 360,000 ש”ח. הסכומים מתעדכנים בהתאם למדד תשומות הבנייה פעמיים בשנה.

איך קבלנים יכולים להירשם בפנקס ולהעלות את הסיווג שלהם?

רישום בפנקס הקבלנים מחייב הכשרה ספציפית וכן ניסיון. הכללים משתנים בהתאם לענף הפעילות. בתחום השיפוצים למשל נדרשים הקבלנים לעבור מבחן בקיאות שכולל שאלות רבות בנושאי גהות ובטיחות ובכל הנושאים המקצועיים הרלוונטיים לשיפוצים מסוגים שונים. מומלץ להתכונן למבחן – גם לקבלן מיומן ובעל ידע רחב היקף יש סיכוי גבוה יותר להצליח אם יכיר את סוג השאלות וירענן את השליטה שלו בחומר ובתקנות הרבות שהוא עשוי להישאל לגביהן.

כדי להעלות את הסיווג יש לבצע עבודות בהתאם לכללים חדשים משנת 2017. אופציה אחת היא עבודה באתר בנייה אחד בהיקף של לפחות 70% מהמקסימום בהתאם לסיווג הקיים. אופציה שנייה היא עבודות בשני אתרים, כשבכל אחד מהם ההיקף הוא לפחות 40% מהמקסימום וביחד ההיקף הוא למעלה מ-100% מהרף בסיווג הקיים. כמו כן נדרשת חפיפה בשיעור של לפחות 50% ממשך הביצוע של אותן עבודות.

חשוב להדגיש שהתעוררות המודעות אצל הלקוחות מביאה ליותר ויותר מקרים שבהם קבלן נדרש להציג רישום בפנקס הקבלנים, וסיווג מתאים, כדי לקבל פרויקט. גם בתחום השיפוצים, שנחשב פרוץ, המצב השתנה בשנים האחרונות – החוק אוסר על שיפוצניקים לבצע שיפוץ בסכום של יותר מ-47,000 ש”ח וכאמור יותר ויותר לקוחות לא מוכנים להתפשר על קבלן שאינו רשום.

לפרטים נוספים או ייעוץ אישי
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

לקריאת מאמרים נוספים:

איך להיות קבלן משנה בענף
בלוג

איך להיות קבלן בענף משנה?

קבלן בענף משנה הוא בעל מקצוע או חברה המספקים שירותים ספציפיים בפרויקטי בנייה, כחלק מפרויקטים גדולים המנוהלים על ידי קבלנים ראשיים. תפקידו של קבלן המשנה כולל אחריות על תחום או תחומים מסוימים בפרויקט, בהתאם להתמחותו ולניסיון שצבר.

להמשך קריאה >