קבלן איטום הוא איש מקצוע שמוטלת עליו אחריות רבה. כשמים מחלחלים למקומות שבהם הם לא אמורים להימצא, התוצאה עלולה להיות נזק חמור – גם לתשתיות, כלומר נזק כלכלי, וגם היווצרות עובש, כלומר פגיעה בריאותית עקב העובדה שעובש מגדיל את הסיכון לחלות במחלות של דרכי הנשימה וגם בסוגים מסוימים של סרטן. הבסיס לאיטום מיטבי הוא שימוש בחומר המתאים ביותר מבין כל האפשרויות הקיימות כיום, ובפרט חשוב לדעת את הדברים הבאים:
1. חומרים ביטומנים – מקסימום עמידות, אין צורך בתחזוקה
החומרים הביטומניים מבוססים על זפת, אבל בזכות טכנולוגיות ייצור מתקדמות יריעות ביטומניות מתאפיינות בעמידות גבוהה, גם ביחס לקור וגם ביחס לחום, וכך גם ביחס לחבטות ורטיבות. יתרון נוסף הוא היעדר הצורך בתחזוקה קבועה של פתרון האיטום.
על-מנת ליישם איטום עם חומרים ביטומניים קבלן איטום מקצועי ואחראי מוודא קודם כל שיש שיפוע מתאים בגג כך שלא ייווצרו שלוליות על גבי היריעות. עוד דגש חשוב הוא בחירת אופן היישום הנכון – שתי שכבות של חומרים ביטומניים כשכל יריעה היא בעובי של 4 מ"מ, או יריעה בעובי 5 מ"מ. דגש נוסף לגבי היישום הוא ניקיון יסודי של הגג וכמו כן חובה למרוח שכבת פריימר.
פתרון זה לא מתאים לגגות עמוסים בציוד או בדודי שמש רבים.
2. חומרים פולימריים – כשאי אפשר לפרוס יריעות ביטומניות
חומרים פולימריים נקראים לעיתים גם גומי. היישום שלהם הוא בהתזה או במריחה והמאפיין הבולט שלהם הוא גמישות גבוהה, כך שנוח לאטום בעזרתם את הגג. החיסרון הבולט הוא עמידות נמוכה ולכן משתמשים בהם בעיקר במקומות שבהם אי אפשר לפרוס יריעות ביטומניות ועל גגות פח (אם כי הם מתאימים גם לבטון).
3. זפת – שיטה זולה שעשויה להיות יעילה
זפת היא חומר האיטום ה"קלאסי", זה שהיה למעשה האופציה היחידה במשך שנים רבות. היום הזפת נחשבת לפחות איכותית בהשוואה לחומרים הפולימריים, היריעות הביטומניות והחומרים האקריליים, אבל במקומות שבהם השיקול המרכזי הוא המחיר, איטום בזפת הוא בהחלט אופציה.
אם אכן משתמשים בשיטת איטום זו, חשוב להמליץ ללקוח על תחזוקה קבועה מדי שנה. עוד כדאי לקחת בחשבון שללא שכבת הלבנה הטמפרטורה מתחת לגג עלולה להיות גבוהה. בכל מקרה ניתן ליישם איטום בזפת באמצעות שכבה אחת, או שתי שכבות שמשולב בהן גם אריג פיברגלס שמוסיף עובי וקשיחות.
4. חומרים אקריליים – לגגות קטנים
חומר אקרילי מתאפיין בגמישות רבה אבל עלול להתקלף אם יהיו עליו מים עומדים במשך זמן רב. בהתאם איטום באמצעות חומרים אקריליים מיועד בעיקר לגגות יחסית קטנים ובתנאי שיש בהם ניקוז מוצלח של מים. הגוון של החומרים האלה לבן, והיישום הוא בהתזה או מריחה, כשקודם לכן מיישמים שכבת פריימר להבטחת היצמדות אופטימלית לגג.
5. התאמה בין חומרים שונים
כשעל הגג כבר יש פתרון איטום, אחד השיקולים לבחירת החומר לטובת האיטום המחודש הוא מידת ההתאמה בין שני החומרים. כך למשל על גג שיש בו זפת אפשר לפרוס יריעות ביטומניות, אבל כשישנם חומרים אקריליים האחיזה של היריעות לא תהיה אופטימלית ולכן חובה קודם כל להסיר את האיטום האקרילי. קבלן איטום שמופיע בפנקס הקבלנים – כלומר עבר את מבחני ההסמכה של רשם הקבלנים שבמשרד השיכון והציג ניסיון של לפחות 5 שנים – מן הסתם יכול להבטיח לכל לקוח את הפתרון האופטימלי בכל מצב, וגם לקיים את ההבטחה.